Home » Blog » Dagelijkse situaties » Als je kind niet warm wil eten..
Afbeelding die weergeeft als je kind geen warm eten wil. Links warm eten met een kruis erdoor, rechts een boterham. In het midden een pijl naar rechts.

Als je kind niet warm wil eten..

door | 16 jul, 2023 | Dagelijkse situaties

Als je kind niet warm wil eten, kun je als ouder op zijn kop gaan staan, maar gaat het er écht niet in. Uiteindelijk na veel strijd geef je je kind maar een broodje. Dát gaat dat er elke keer wél in. Bespeelt je kind je nou? Of zou er iets anders achter zitten? In deze blog lees je de mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat je kind niet warm wil eten én vind je natuurlijk tips waarmee je aan de slag kunt!

Laten we eens kijken welke oorzaken ervoor kunnen zorgen dat jouw kind niet warm wil eten:

Oorzaken als je kind niet warm wil eten

1. Structuren

Het kan zijn dat je kind moeite heeft met structuren en daardoor niet de warme maaltijd wil. Dit komt doordat je kind de structuren in de mond anders en als onprettig ervaart, waardoor je kind bepaalde structuren uit de weg gaat.

Ook kan je kind voorkeur hebben voor bepaalde structuren, omdat deze wél prettig voelen in de mond.

Er zijn verschillende manieren waarop je kind dit kenbaar kan maken. Je kind kan bijvoorbeeld bepaalde uitspraken doen zoals: “ik vind het niet lekker” “dat lust ik niet” “ik hoef niet meer”. Verder kan je kind het bord wegschuiven, van tafel gaan, om brood of iets anders vragen, etc.

2. Temperatuur

Als jouw kind een gevoelige mond heeft of juist niet goed kan voelen in de mond, dan kan het zijn dat je kind hierdoor warm eten weigert. Simpelweg omdat het nu pijnlijk is in de mond óf omdat je kind niet goed kan voelen waar het eten is – en bang is voor “pijn”.

3. Moeite

Waarschijnlijk kost het je kind meer moeite om het warme eten weg te krijgen, dan brood. Het brood wordt in de mond vaak makkelijker “verwerkt” en het warme eten kost je kind in dit geval misschien meer moeite.

Dit kan ermee te maken hebben dat je kind achterloopt in de mondontwikkeling, waardoor de tong het eten niet goed kan verplaatsen. Hier merk je als ouder verder vaak vrij weinig van.

Dit zorgt er wél voor dat het je kind ontzettend veel moeite kost om het eten in de mond te bewegen & te verwerken, én dus op te eten. Eigenlijk als “logisch reactie” hierop, zal je kind dan voor de makkelijkste weg kiezen. Wat betekent het warme eten laten staan.

Stel dat het warme eten jou veel meer moeite zou kosten dan een broodje, dan zou je zelf toch ook voor een broodje kiezen?

4. Mondbesef

Zoals je bij de andere oorzaken al hebt kunnen lezen, kan een ander mondbesef bij jouw kind onderliggend zijn voor het weigeren van het warme eten.

Dit komt erop neer dat de mondontwikkeling bij jouw kind anders is verlopen, wat bij ieder kind (met én zonder “label”) kan gebeuren. Wel zorgt dit ervoor dat je kind het eten in de mond op dit moment anders ervaart. En hierdoor ander eetgedrag zal gaan vertonen.

In grote lijnen zijn er eigenlijk 2 verschillende patronen die je kind kan laten zien: Dit zijn het té goed voelen in de mond en het minder goed voelen in de mond. In de praktijk leidt beide tot andere voedingskeuzes of in dit geval dus weigering van het warme eten.

Pasta - een voorbeeld voor wanneer een kind niet warm wil eten.

Dan natuurlijk een aantal tips om de warme maaltijd voor jou en je kind samen zo aangenaam mogelijk te maken! 

Tips voor wanneer je kind niet warm wil eten

1. Inzicht

Schrijf voor jezelf eens op bij wat voor soort maaltijden, en welke voedingsmiddelen je kind het warme eten weigert. Het kan hem namelijk in bepaalde voedingsmiddelen zitten, of dus in de structuren bijvoorbeeld.

En de eerste stap die je dan te zetten hebt, is inzicht creëren wat de oorzaak is bij jouw kind!

2. Afkoelen

De meest makkelijke weg, om te kijken of het bij jouw kind in de temperatuur zit, is door het eten af te laten koelen. Hiervoor moet je wel even je eigen gedachten opzij zetten.

Want zelf denk je misschien dan “getver koud eten, dat is niet lekker!”. Het kan goed zijn, dat wanneer het eten afgekoeld is dat je kind het dan wél wil eten. Dan weet je gelijk ook dat het hem in de temperatuur zit bij jouw kind.

3. Structuur

Zit het bij jouw kind in de structuur? Kijk dan eens welke structuren je kind nu wel eet en welke structuren daarmee in één lijn liggen. Door hiermee te experimenteren, kun je kijken welke soortgelijke structuren jouw kind nog meer zou kunnen proberen of accepteert.

Ook zou je de structuur van bepaalde voedingsmiddelen juist kunnen veranderen. Zoals normaal een stronkje broccoli zou je kunnen pureren, of een gekookte wortel zou je in plaats van gekookt rauw kunnen geven.

Kijk eens wat voor jouw kind kan werken!

4. Mondbesef

Als jouw kind moeite heeft met het warme eten, kan het zijn dat je kind ook een ander mondbesef heeft, omdat de ontwikkeling hiervan nét anders verlopen is. Wat je kunt doen, is hier op de volgende manieren speels aan werken.

Voorbeelden zijn:

  • Een rietje in het drinken doen en je kind daardoor laten drinken.
  • Je zou ook iets dikker drinken door een rietje kunnen laten (op)drinken.
  • Zuig en blaaspelletjes zijn altijd goed
  • Gekke bekken
  • Blaasstiften zijn ook fantastisch.

Kijk vooral of dat je kind besef kan gaan ontwikkelen in de mond en dan met name in het stukje doseren, dus door hard of zacht iets doen. Hiermee én hierdoor traint je kind namelijk de mondspieren en het mondbesef.

Waardoor je kind beter gaat voelen en daardoor ook tijdens het eten de mond wat beter zal gaan voelen. Herhaling is key!

 5. Groentesmoothie

Heeft jouw kind moeite met de structuur, of temperatuur van het warme eten? Of heeft jouw kind moeite om het warme eten weg te krijgen? Dan kun je ook eens een groente smoothie proberen eventueel met fruit erdoor!

Dit deed een ouder voor haar kind welke moeite had met structuren.  Daardoor kreeg hij wel zijn dagelijkse portie vitamines binnen én de groentes. En zaten ze niet uren aan tafel. Het proberen waard dus!

Heb je het gevoel dat jouw kind moeite heeft om het warme eten “weg te krijgen?”

Lees dan eens de blog over langzaam eten! Hierin kan je echt aanknopingspunten vinden voor jouw kind. En je vindt daar ook gelijk tips waarmee je dan aan de slag kunt gaan!

Denk je dat jouw kind moeite heeft met structuren en temperaturen van het warme eten? Dan kan de Gezichtsgym jouw kind supergoed helpen!

Dit zijn simpele strijkingen die je bij je kind doet in het gezicht, zonder de nabijheid van eten. Wat er hierdoor gebeurd, is dat het gezichtsbesef bij je kind verandert. Dit zorgt ervoor dat wanneer je kind het eten te goed voelt of juist minder goed voelt, dat dit gevoel gaat normaliseren.

Hierdoor kan jouw kind meer open gaan staan voor ander eten, dus andere structuren, andere temperatuur én zal jouw kind bereid zijn om nieuwe dingen te gaan proeven. Je leert deze Gezichtsgym in de online training Kieskeurige Eters SOS.

Daarnaast vind je in de training eerste tips om je kind te helpen als hij/zij kieskeurig eet of moeite heeft met eten. En vind je er onder andere de Structuurchecklist, welke je helpt om nog meer en beter inzicht te krijgen in waar de voorkeuren van jouw kind liggen.

Zodat je ontdekt wat je nog meer zou kunnen aanbieden! Meer informatie over de online training vind je via onderstaande link:

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

NEEE… NIET de kapper!!

NEEE… NIET de kapper!!

Je ziet op de kalender dat de kapper op de planning staat. Hoe ga je het deze keer weer aanpakken? Vorige keer was niet echt een succes en moest je je kind met zijn tweeën in de houtgreep nemen. Lees in deze blog hoe je dit aanpakt!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin