Home » Blog » Dagelijkse situaties » Je kind eet langzaam / traag – dit is de oorzaak (die bijna niemand kent)

Je kind eet langzaam / traag – dit is de oorzaak (die bijna niemand kent)

door | 6 mrt, 2023 | Dagelijkse situaties

In de blog van vandaag wil ik het met je hebben over een signaal dat je kind kan laten zien aan tafel: je kind eet langzaam / traag. Ook neem ik je mee in de oorzaak achter dit eetgedrag, die bijna niemand kent (ook professionals niet). En deel ik natuurlijk tips met je, zodat je weet wat je kunt doen!

Pfff… je kijkt op de klok.

Al bijna ANDERHALF UUR zitten jullie aan tafel.

En je kind heeft nog steeds maar 2 happen gegeten. Super vermoeiend, ook al blijf je vanuit liefde voor je kind aan tafel zitten zodat hij/zij maar iets eet.

Herken je je in bovenstaand voorbeeld?

Of: lijkt het misschien of jouw kind niets om eten geeft? En neem je het eten van je kind steeds over omdat je kind zelf niet eet of niet goed tot eten komt en het zó lang duurt?

Of wil je kind alleen eten met speelgoed aan tafel?

Het kan zich uiten op verschillende manieren, en kan per kind nét anders zijn – alleen hebben ze 1 gemeenschappelijke deler: het eten gaat langzaam/traag.

Alleen waar zit dat hem nou in?

Om dit goed aan je uit te kunnen leggen, gaan we even terug naar de basis!

Oorzaak van langzaam / traag eten

Het lichaam van jouw kind bestaat uit 2 helften: een linkerhelft en een rechterhelft. Deze worden van elkaar gescheiden door een denkbeeldige lijn die door het midden van het lichaam loopt.

In de afbeelding hierboven zie je hoe het lichaam bestaat uit 2 delen.

De lichaamshelften worden aangestuurd door een van de beide hersenhelften.

Nog even goed om te benoemen: Op het moment dat je kind lang over het eten doet, kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het natuurlijk altijd zijn dat je kind moe is, niet lekker in zijn/haar vel zit of dat jullie iets eten dat je kind écht gewoon geen favoriet vindt.

De oorzaak die ik nu met je ga delen is van toepassing wanneer het langzame eten een rode draad vormt bij jouw kind en je dit dus vaker voorkomt.

Zoals ik net met je deelde, bestaat het lichaam uit 2 delen. Op het moment dat jouw kind langzaam / traag eet, dan is er vaak sprake van een verminderde samenwerking van deze 2 lichaamshelften.

Wat ervoor zorgt dat jouw kind:

A. Moeite heeft om het lichaam goed te voelen én aan te sturen (wat je nodig hebt om te kunnen voelen dat én hoe je aan tafel zit, en natuurlijk om het eten aan je vork te prikken en met je arm naar je mond te kunnen brengen).

B. Moeite heeft om het eten te verplaatsen in de mond – hiervoor is een goede samenwerking van de lichaamshelften noodzakelijk.

De lichaamshelften worden dus beide aangestuurd door een van de hersenhelften.

En hier ligt vaak de échte oorzaak: deze werken niet of minder goed samen. Waardoor ze de betreffende lichaamshelft anders aansturen en je kind minder goed tot eten kan komen.

In de hersenen ziet een normale of verminderde samenwerking er zo uit! 

Op het moment dat jouw kind een breed netwerk heeft aan verbindingen tussen de 2 hersenhelften – zal jouw kind beter tot het uitvoeren van complexe taken komen zoals eten, praten, zelfstandigheid (zoals aankleden), leren etc.

De kwaliteit van en het aantal verbindingen bepaalt de dichtheid van het netwerk in de hersenen bij je kind. Des te meer én betere verbindingen er zijn, des te beter de hersenhelften kunnen samenwerken en des te hoger de snelheid van uitgevoerde taken/handelingen kan zijn.

Soms zie je bij kinderen een vertraagde verwerking, dit kan hier ook aan ten grondslag liggen!

Als er sprake is van een verminderde samenwerking – dan zal dit zich bij jouw kind tijdens het eten uiten in langzaam / traag eten. Vaak is jouw kind van binnen ontzettend hard aan het werk om de gevraagde taak voor elkaar te krijgen, alleen ziet het er aan de buitenkant niet zo uit.

Het kan ook nog zijn dat je kind stil zit of juist continu beweegt, er misschien niets om lijkt te geven of in de eigen bubbel zit.

Neuroplasticiteit

Om ervoor te zorgen dat je kind sneller KAN gaan eten, zul je moeten werken aan de samenwerking tussen de hersenhelften –  daarmee beinvloed je de samenwerking van het lichaam van je kind!

Als je bepaalde oefeningen en/of bewegingen doet, zorgt dit ervoor dat er nieuwe verbindingen worden gemaakt in de hersenen. 

De wetenschappelijke term is neuroplasticiteit, wat betekent: het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen aan te gaan. Dit is voor iedereen mogelijk en is niet afhankelijk van een bepaalde leeftijd. Als je iets nieuws leert in de hersenen, maak je al nieuwe verbindingen aan!

Hier vind je een filmpje hoe het vormen van een nieuwe verbinding op celniveau eruit ziet.

Herhaling is key voor het vormen én verstevigen van nieuwe verbindingen! Een quick fix op dit gebied is er dan ook niet, je valt immers ook niet in 1 dag 30 kilo af – je nieuwe gewoontes moeten wennen. Wél kun je veel winst behalen door in te zetten op de nieuwe verbindingen bij je kind. 

Weet dat er vaak ook meerdere dingen spelen bij een kind dat langzaam/traag eet – o.a. kansen in de prikkelverwerking (dit heeft ieder kind). Wel is bovengenoemde oorzaak de belangrijkste én is het zeker mogelijk om hier verandering in te brengen!

Laat je kind activiteiten doen waardoor hij/zij deze lijn kruist met de andere helft van het lichaam. Dit kan echt op alle mogelijke manieren én momenten tijdens de dag!

4 tips:

1. Laat je kind dingen aangeven aan tafel, doe een gekruiste high-five met je kind een paar keer achter elkaar etc etc. Wees creatief!

2. Ga aan de slag met de Infinity 8.

3. Laat je kind kruislings pittenzakjes gooien – dus dat je kind met rechts naar links gooit en andersom.

4. Snijd het eten klein(er) voor je kind – hierdoor krijgt je kind het makkelijker weg.

Des te vaker je de oefeningen doet en hierbij de lijn kruist, des te meer én sterkere verbindingen er komen en des te sneller jouw kind zal kunnen gaan reageren én dus ook eten!

Ben je benieuwd wat er nog meer achter het langzame/trage eten van je kind kan zitten?

Volg dan de online training Kieskeurige Eters S.O.S.! Hierin krijg je gelijk eerste tips waarmee je aan de slag kunt én leer je meer over de oorzaak achter dit eetgedrag.

Wil je weten wat voor signalen er nog meer bij je kind zichtbaar kunnen zijn op het gebied van (selectief) eten én ook op andere gebieden? Download dan GRATIS de Kieskeurige Eters Checklist! 

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin