Home » Blog » Dagelijkse situaties » Je kind wil niet zelf eten
Kind zit aan tafel, steunt met hoofd op linkerhand, heeft met rechterhand lepel vast, welke op rand soepkom hangt en staart voor zich uit - lijkt geen zin in eten te hebben.

Je kind wil niet zelf eten

door | 28 mrt, 2023 | Dagelijkse situaties

Je kind wil niet zelf eten, voor jou als ouder kan dit best vermoeiend zijn. Daarnaast vraag je je natuurlijk ook af waarom dat zo is. Ieder kind moet dat toch kunnen? Die van mij dan toch ook? In deze blog neem ik je mee in de mogelijke oorzaken en deel ik een aantal tips met je!

Oorzaken van niet goed zelf(standig) eten
Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken mogelijk wanneer je kind niet of niet goed zelfstandig wil eten, laten we de belangrijkste eens op een rijtje zetten:

1. Je kind is moe of niet lekker
Als je kind moe of niet lekker is, verloopt het allemaal wat minder soepel. Zo is het ook bij het eten en je kunt dit heel duidelijk terug zien aan tafel. Kijk vooral ook naar de andere signalen die je bij je kind ziet, jij kent je kind het beste en kunt inschatten hoe je kind er op dat moment “in” zit.

2. Je kind is beweeglijk
Je kind is beweeglijk aan tafel en kan zich daardoor niet goed concentreren op het eten. Misschien is je kind all over the place of wiebelt je kind alleen met een lichaamsdeel – bijvoorbeeld een voet of tikt hij/zij met een hand.

Dit kan voor je kind nodig zijn om goed tot eten te kunnen komen, toch kan het ook voor jou als ouder onwijs afleidend zijn. Tevens kan het zijn dat je kind gewoon lekker in de flow zit en daardoor behoefte heeft om even mee te tikken.

3. Je kind zit stil
Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je kind “gewoon” stil zit aan tafel, ik doel hierbij op kinderen die éxtra stil zitten. Het kan lijken of ze in hun eigen bubbel zijn en wat je zegt kan soms compleet langs hen heen gaan.

Ook kan je kind wat afwezig lijken, of een beetje in de verte staren. In tegenstelling tot het kind bij 2 is dit kind minder bewegelijk, of kun je zowel bij je kind zien dat je kind steeds beweegt, en daarnaast ook verder weinig doet qua eten (dus in die zin stil zit/valt).

4. Moeite met aansturing
In de lijn van nummer 2 en 3 past ook dit kind. Dit kind heeft namelijk moeite om zichzelf aan te sturen om goed tot eten te kunnen komen.

Wat er aan de buitenkant uitziet of je kind helemaal geen hap neemt of niets om het eten lijkt te geven, terwijl je kind in feite super hard zijn/haar best doet en er alleen niets “uitkomt” op dat moment. In dit geval heeft je kind moeite met het aansturen van het lichaam waardoor hij/zij moeilijk tot eten kan komen.

En misschien twee happen neemt in anderhalf uur, of waarvan je het eten op een gegeven moment maar overneemt omdat het niet op lijkt te schieten. Ook kun je zeggen wat je wilt of je kind continu aansporen (misschien stuur je elke hap aan) – het lijkt in ieder geval daardoor niet te verbeteren.

5. De stoel van je kind
Het wordt vaak onderschat hoeveel invloed een goede zithouding voor je kind kan hebben op het eten.

Het is namelijk zo dat wanneer de stoel niet op de juiste hoogte staat en de voeten van je kind niet goed ondersteund zijn, dat dit veel invloed kan hebben op het eten. En dan zowel op de snelheid en de manier van eten, als ook de hoeveelheid en wát je kind eet.

Het kan zijn dat je kind hangt of gaat hangen aan tafel, juist veel gaat bewegen, misschien opstaat van tafel óf simpelweg niet goed tot eten kan komen.

6. Lichaamsbesef
Als je kind zijn of haar lichaam en mond niet goed of anders voelt, dan kan dit veel invloed hebben op het eten. Dit is iets wat je veel ziet bij kinderen waarvan de prikkelverwerking net anders verloopt, dit is de verwerking van informatie vanuit de zintuigen en kan zowel bij kinderen met als zonder label voorkomen.

Wel komt een andere prikkelverwerking verhoudingsgewijs bij kinderen met een “label” net iets vaker voor (bij kinderen met autisme zelfs altijd). In dit geval gaat het om hoe je kind het lichaam ervaart en kan dit samenhangen met de opties bij nummer 2, 3 en 4 van de oorzaken.

Dan gaan we door naar de tips!

Kind zit op stoel voor volwassene aan tafel, houdt ellebogen omhoog en bestek vast, kijkt blij en snijdt pannenkoeken op het bord

Tip 1: de stoel!

Tips voor wanneer je kind niet zelf wil eten

1. De stoel
Met stip op één staat de stoel. Dit is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt en wat zeker een belangrijke bijdrage levert in het goed tot eten kunnen komen van je kind, en ook zeker op het gebied van het zelfstandig kunnen eten.

Op het moment dat de stoel niet op de juiste hoogte staat ingesteld en de voeten van je kind niet goed steunen, kan het zijn dat je kind daardoor niet (goed) zelf(standig) wil eten. 

Let er dus op dat de stoel voor het zitvlak op een goede hoogte staat, waardoor je kind goed kan steunen met de armen op tafel, en dat de benen een hoek van 90 graden maken waarbij de voeten goed kunnen steunen op de plank.

Zit je kind op een gewone stoel? Check dan of deze stoel wel voor je kind van goede hoogte is en plaats een krukje onder de voeten van je kind. Dit kan ervoor zorgen dat je kind minder beweeglijk is, juist minder “in de bubbel” zit, helpt bij het lichaam kunnen aansturen én kan invloed hebben op het lichaamsbesef.

Een WIN op meerdere gebieden dus!

2. Beweging
Zorg dat je kind gedurende de dag genoeg beweegt. Heeft je kind onvoldoende bewogen, dan kan het zijn dat je kind daardoor blijft bewegen aan tafel. Laat je kind een uur tot half uur voor het eten nog even lekker zelf bewegen en zorgt erna voor een cooling down naar het eten toe.

3. Helpen met taakjes
Ook al is het het einde van de middag, het kan je kind voor het eten helpen om geactiveerd te worden door het uitvoeren van taakjes die horen bij het avondeten: zoals tafel dekken, de stoelen bij tafel schuiven, glazen water naar de tafel brengen – iets waarbij de armen en de handen óók ingezet worden.

Je kind hoeft niet per se een heel programma af te werken om hier profijt van te hebben en elk taakje wat je kind doet is ook voor jou weer meegenomen!

4. Time Timer
Het kan je kind veel duidelijkheid geven als je kind weet waar hij of zij aan toe is. Dit kan bijv. door de tijd van het avondeten inzichtelijk te maken door een time timer.

Hierbij kun je aangeven welk tijdsbestek je kind zelf krijgt om te eten, en wanneer jij het van je kind overneemt. Op het moment dat je kind moeite heeft met eten, is controle voor je kind belangrijk.

Naast dat de Time Timer duidelijkheid geeft, kan het nog een aansporing voor je kind zijn om liever zelf te eten dan jij het overneemt van je kind.

5. Gekruiste high five
Wat je ook nog met je kind zou kunnen doen, is je kind stimuleren door op andere momenten een gekruist high five spelletje te doen.

Hiermee kun je de snelheid bij je kind op gaan voeren. Wil je hier meer over weten?

Lees dan de blog over langzaam eten, dit is de oorzaak – die bijna niemand kent.

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin