Home » Blog » Dagelijkse situaties » Je kind zit niet stil aan tafel – 6 tips
Een kind dat niet stil zit aan tafel - op deze foto een kind dat aan tafel zit en met mes en vork zijn pannenkoek snijdt

Je kind zit niet stil aan tafel – 6 tips

door | 4 apr, 2023 | Dagelijkse situaties

Wanneer je kind niet stil zit aan tafel, kan de maaltijd aardig onrustig verlopen. Als ouder ben je continu in de weer om je kind normaal te laten eten of om je kind maar weer aan tafel te krijgen. Want dat stil zitten, dat is er niet bij. In deze blog lees je 6 tips voor meer rust aan tafel! 

Tips voor een kind dat niet stil zit aan tafel

1. De stoel
Zorg ervoor dat de stoel van je kind op de goede hoogte staat, zodat je kind goed aan tafel kan zitten en daardoor minder uitgenodigd wordt om te gaan wiebelen.

Hoe doe je dat?

Zorg ervoor dat het zitvlak op die hoogte staat, dat je kind goed met de armen kan steunen op tafel. In het geval van een tripp trapp stoel kun je deze hoogte zelf bepalen.

Zit je kind op een andere stoel? Kijk dan of de hoogte van de zitting goed aansluit voor jouw kind. Zorg daarnaast dat de voeten van je kind goed gesteund zijn, houdt hiervoor een hoek van ongeveer 90° aan. Zit je kind op een normale stoel, dan zou je een krukje onder de voeten kunnen plaatsen als je kind niet goed bij de grond kan.

2. Bewegen is key
Heeft je kind wel genoeg bewogen vandaag? Het is belangrijk dat je kind voldoende bewogen heeft op een dag en soms kan het zijn dat je kind gewoon iets meer beweging nodig heeft dan een ander kind. Ieder kind is anders en heeft zo zijn/haar eigen behoeftes!

Ongemerkt zitten kids op school in de klas ook veel stil, ook al komen ze tijdens de pauze wél in beweging. Zorg ervoor dat jouw kind daarom ‘s middags ook nog even lekker naar buiten gaat of op een andere manier in beweging komt.

3. Cooling down
Net zo belangrijk als voldoende beweging, is ook de cooling down voor het eten. Zorg ervoor dat je kind nog even eigen spel of een activiteit voor zichzelf doet in de tijd voor het eten. En deze ook goed af kan ronden – zorg ervoor dat je duidelijk van tevoren aankondigt dat je kind nog een bepaalde tijd heeft om te spelen en dat jullie daarna gaan eten. Zo zorg je gelijk voor een soepele overgang naar tafel!

Daarnaast is het handig als je kind vanaf ongeveer een half uur voor het eten niet meer intensief beweegt. Zodat je kind bijv. niet rechtstreeks van de trampoline aan tafel schiet – dan is het logisch dat je kind niet stil zit aan tafel wink

Je kind zit niet stil aan tafel - taakjes kunnen helpen, zoals hier op deze foto het dekken van de tafel

Taakjes kunnen jouw kind helpen richting de maaltijd!

4. Taakjes
Wat verder nog kan helpen, is om je kind voor het eten nog te laten helpen met een of meerdere (rustige) taakjes, zoals het dekken van de tafel, het aanschuiven van de stoelen, of bijvoorbeeld het dragen van de glazen water naar tafel.

Hierdoor maakt je kind zowel fysiek als mentaal al de overgang naar de tafel én worden andere delen van het lichaam op een rustige manier geactiveerd die belangrijk zijn om goed te kunnen eten!

5. Staand eten
Blijft je kind onrustig aan tafel en eet je kind daarnaast langzaam of niet goed zelfstandig? Dan kan het helpen om je kind aan tafel te laten staan tijdens de maaltijd.

Het kan zijn dat je kind dan niet stil zit aan tafel omdat je kind moeite heeft met het aansturen van het lichaam. Het ene kind kan dit dan beter door in beweging te blijven tijdens de maaltijd, de ander valt juist stil en er gebeurd dan verder weinig.

6. Hulpmiddel
Als je kind niet stil zit aan tafel, kun je nog gebruik maken van een hulpmiddel. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld onduidelijkheid is voor je kind, wat (fysieke) onrust bij je kind creërt.

In dat geval kun je een time timer of wekker zetten of op de klok duidelijk laten zien tot wanneer je verwacht dat je kind aan tafel zit/blijft zitten. Hierdoor kun je deze onrust wegnemen.

Ook zijn er hulpmiddelen zoals een wiebelkussen of bijv. verzwaring, welke je kind kunnen helpen om beter tot eten te komen. Ik raad je aan om deze niet zomaar in te zetten, omdat je dan echt moet weten wat voor jouw kind gaat werken. Als je het verkeerde bij je kind inzet, kan dit namelijk averechts gaan werken en kan je kind hier echt last van (gaan) krijgen.

Heeft jouw kind naast het niet stil zitten – ook moeite met (goed) zelfstandig eten?

Lees dan deze blog:

Eet jouw kind langzaam?

Lees dan hier over de oorzaak – die bijna niemand kent:

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin