Home » Blog » Dagelijkse situaties » Mijn kind eet geen groente / fruit
Je kind eet geen groente of fruit. Bert houdt zijn ogen dicht voor een broccoli en een wortel die op tafel zitten.

Mijn kind eet geen groente / fruit

door | 11 apr, 2023 | Dagelijkse situaties

Je kind eet geen groente/fruit, eerst dacht je nog dat het een korte fase was – inmiddels duurt het al wat langer. Wat er nou achter zit, dat weet je niet precies. In deze blog lees je het en daarnaast vind je een aantal tips!

“AAAH er zit een plekje op de banaan!”

Nu kun je de banaan ook wel afstrepen, en je kind at al alleen een appel en wat druiven als fruit…

Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je kind weinig groente en/of fruit eet, hier onder lees je de voornaamste!

Oorzaken

1. Ik-vind-het-niet-lekker
Wanneer je kind geen groente / fruit eet, dan kan het zijn dat je kind datgene wat je op dat moment eet écht niet lekker vindt. Als je kind jonger is, dan is de smaak nog in ontwikkeling, dus kan het zijn dat je kind nog aan bepaalde smaken moet wennen.

In de peuter-puberteit is deze fase vaak heel uitgesproken aanwezig. Wanneer je kind echter meerdere dingen niet lekker vindt, dan kan het zijn dat er iets anders achter zit.

2. Je kind is echt geen groente/fruiteter
Het kan zijn dat je kind echt geen groente/fruiteter is, toch komt dit niet vaak voor.

Kinderen volgen in hun jonge jaren het voorbeeld van de omgeving, dat is hoe zij leren. Het kan zijn dat in de omgeving van je kind, bijvoorbeeld bij jullie thuis, op school of ergens anders weinig groente of fruit gegeten wordt, of dat daar voorkeur is voor andere voeding.

3. Sensorische oorzaak
Wanneer je kind moeite heeft met fruit en/of groente eten, kan dit ook door een sensorische oorzaak zijn. Dat betekent dat je kind in het mondgebied het eten anders ervaart, voelt. Waardoor je kind bepaalde voorkeuren kan hebben binnen groente en fruit, of hier zelfs weinig tot niets van wil eten.

Dit komt omdat fruit en groente in tegenstelling tot bijvoorbeeld koek of chips, onvoorspelbaarder is van smaak. De ene appel is zuur, de andere appel is fris, of misschien zelfs melig. Op het moment dat je kind het eten anders voelt in de mond, zal je kind bewust of onbewust kiezen voor veiligheid, voorspelbaarheid en continuïteit.

Deze continuïteit kun je zien in de vorm van smaak, temperatuur, of structuur van het eten.

En laat daar bij groente en fruit nu een enorme variëteit binnen zitten! Koek is eigenlijk altijd hetzelfde, tenzij de fabrikant de samenstelling van het koekje wijzigt.

Van hieruit wil ik je ook een aantal tips meegeven die in kunt zetten om je kind te helpen op het gebied van groente en fruit!

kind zit op aanrecht, moeder houdt kom met eten vast. Afbeelding bij de tip maak het leuk als je kind geen groente of fruit eet.

Tip 1. Maak het leuk!

1. Maak het leuk en ontdek samen
De meest basic tip: ontdek samen een keer los staand van het eetmoment groente en fruit. Dit kan in de vorm van spel, vormpjes snijden etc. Het gaat erom dat het voor je kind als vrijblijvend voelt.

2. Haal de druk eraf.
Voor jezelf kan het misschien een enorme worsteling zijn, als je ziet dat je kind wéér geen groente of fruit eet. Omdat je je toch ook zorgen maakt over de gezondheid van je kind.

Probeer te kijken of dit voor jezelf wat los kunt laten, je kind voelt namelijk goed aan als jij van binnen deze diepe wens hebt. Op het moment dat je dit voor jezelf iets los kunt laten, kan het zijn dat er bij je kind meer ruimte komt om te ontdekken.

3. Maak het anders klaar
Zoals ik bij de derde oorzaak beschreef, kan het zijn dat je kind moeite heeft met het sensorische stuk. Kijk waar je kind voorkeur voor heeft, in smaak, temperatuur of structuur en kijk of je dit na kunt bootsen!

Zo kun je groente of fruit gepureerd aanbieden, in stukjes snijden, op een andere temperatuur aanbieden of misschien zelfs een smoothie maken. Dat is wat verschillende ouders van Kieskeurige Eters ook nog doen. Dat ze een yoghurt-smoothie maken, waar ze een klein beetje fruit in verwerken zodat hun kind toch de vitamines binnen krijgt.

Op het gebied van groenten kun je ook nog naar de structuur kijken, kijk of er voor jouw kind verschil zit in rauwe of gekookte groentes. En voor wat voor smaak groenten je kind voorkeur heeft. Zo kun je kijken of er een groenten zijn die in dezelfde lijn liggen, die misschien anders zijn dan dat jij altijd eet – die je kind wél zou lusten!

4. Mondontwikkeling
Als je kind moeite heeft met groenten en/of fruit eten, dan kan het je kind helpen om aan de mondmotoriek te werken. Hierdoor kan je kind stappen gaan zetten, en hierdoor nieuwe prikkels en smaken beter verdragen in het mondgebied.

Wil je weten uit welke stappen de mondontwikkeling van je kind bestaat en waar hij/zij in vast kan lopen? Kijk dan deze YouTube-cast over dé vier stappen van de mondontwikkeling van je kind!

Wil je meer inzicht krijgen in voor welke structuren jouw kind voorkeur heeft? En hoe je je kind kunt helpen op het sensorische vlak? Volg dan de online training Kieskeurig Eters SOS!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

NEEE… NIET de kapper!!

NEEE… NIET de kapper!!

Je ziet op de kalender dat de kapper op de planning staat. Hoe ga je het deze keer weer aanpakken? Vorige keer was niet echt een succes en moest je je kind met zijn tweeën in de houtgreep nemen. Lees in deze blog hoe je dit aanpakt!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin