Home » Blog » Dagelijkse situaties » NEEE… NIET de kapper!!

NEEE… NIET de kapper!!

door | 2 nov, 2022 | Dagelijkse situaties

Je kijkt op de kalender en zucht, de kapper staat weer op de planning… Hoe ga je dat deze keer nu weer aanpakken? Vorige keer was niet echt een succes, je kind was al weg toen de kapper voor de deur stond. En als het dan tijd is om te knippen of de tondeuse uit de tas komt, krijgt je kind een error. Als je kind bang is voor de kapper of absoluut niet wil dat de kapper aan het haar komt, kan dit voor jou als ouder een enorme uitdaging zijn. In deze blog neem ik je mee in een aantal tips!

Want ja, hoe pak je dat dan aan?

Sommige kids veranderen opeens in een andere versie van zichzelf als de kapper in beeld komt. Ze rennen weg, worden boos, huilen, gillen, verzetten zich fysiek of worden zelfs hysterisch.

En dan nog een knappe coupe maken met de schaar of tondeuse?

Vergeet het maar!

Als ouder vraag je je elke keer weer af wat nou het probleem is bij je kind. En ja, je wilt toch echt wel het haar geknipt hebben, want je had het al uitgesteld maar het ziet er nu écht niet meer uit…

En de kapper is er nu toch.

Vorige keer heb je sneaky hier en daar zelf nog een pluk bijgeknipt toen je kind eindelijk rustig op de bank zat ‘s avonds. Wat je dan ook weer niet in dank afgenomen wordt, alleen daar kun je mee leven.

Van zoveel ouders hoor ik tactieken die ze inzetten, welke varieren van omkopen, een filmpje, tot met zijn tweeen in de houtgreep nemen.

Niet echt relaxed dus!

Wat erachter zit

Eerst neem ik je kort mee in wat erachter kan zitten, zodat je ook beter kunt begrijpen WAAROM je kind deze “next level version” van zichzelf laat zien.

Vaak valt je kind in 1 van onderstaande categorien – of heeft zelfs moeite met beide:

1. Moeite met het aanraken van het hoofd – het hoofd én het haar van je kind is in dit geval vaak super gevoelig. Waardoor aanraking van het hoofd en knippen van de haren echt pijn kan doen (ook al is dat soms lastig voor te stellen, omdat je het zelf anders ervaart).

Meestal vind je kind het op andere momenten ook niet fijn als je aan het haar komt, je mag het amper kammen, gel erin doen of er een elastiekje indoen.

2. Moeite met het kantelen van het hoofd – je kind kan (door een bepaald zintuig dat in de oren zit) moeite hebben met het kantelen van het hoofd. Hierdoor kan het bij het kantelen van het hoofd voor je kind voelen of hij/zij een looping maakt in de achtbaan. Je kind kan het draaien van het hoofd uit de weg gaan, er juist tegen in verzet gaan óf in een andere emotie schieten (huilen, boos worden, angstig etc.)

Tijdens bijv. het haren wassen kan je kind deze reacties ook laten zien. En het kan zijn dat wanneer je kind hier moeite mee heeft, je kind wél rustig wordt/is en in slaap valt tijdens een autorit (of bijv. als baby wél sliep in de kinderwagen, auto of op de fiets).

Waarschijnlijk kun je je nu wel voorstellen dat wanneer je zelf moeite zou hebben met 1 van beide beschreven “problemen”, dat je de kapper dan ook niet echt relaxed zou vinden en hier niet op zit te wachten.  

Wat kun je doen?

Hier deel ik een aantal dingen met je die je kunt doen om de knipbeurt soepeler te laten verlopen.

1. Voorbereiding

Grote kans dat je deze stap al doet, en toch benoem ik het nog. Wat ik hoor van ouders is dat ze vaak niet meer benoemen dat de kapper die avond komt, omdat het zo’n reactie oproept bij hun kind.

Super begrijpelijk, alleen voelt je kind zich dan nóg meer overvallen.

Benoem op de dag zelf al dat de kapper komt, maak dit evt. visueel door middel van een foto, picto, punt in de agenda te schrijven (afhankelijk van wat jouw kind kan helpen).

Ook vlak voor het moment dat hij/zij komt, benoem dit nog een keer.

Iets waar je je op in kunt stellen, kun je beter verdragen dan iets dat je overvalt. Misschien herken je dit zelf ook wel, dat wanneer je weet dat er iets gaat gebeuren je dit beter kunt handelen dan wanneer iets plotseling gebeurd en je eigenlijk overvalt.

2. Volg je kind

Ik kan me voorstellen dat dit een van de lastigste stappen is en toch is ook deze super belangrijk.

Niemand voelt wat jij voelt, jij voelt niet wat je kind voelt.

Als je kind moeite heeft met het kantelen v an het hoofd en/of het aanraken van het hoofd, dan kan alleen je kind aangeven wanneer het echt niet meer gaat. Ik raad je aan bij het uitvoeren van deze tip ook zeker de volgende tip in te zetten.

3. Pauzes

Wat we het liefst doen als iets moeizaam gaat (ik weet niet of dat puur iets Nederlands is), is dat we dan JUIST doorzetten en zeggen “nog even doorbijten, het is zo over”.

Bij je kind werkt dit écht averechts.

Waarschijnlijk zit je kind al ver over de grens en op het moment dat je dan nog even “doorduwt” omdat het dan maar klaar is (nogmaals: hoe begrijpelijk ook!!), is het daarna écht klaar.

Wat je kind kan helpen, is om steeds een stukje te doen, en pauzes in te lassen.

Hierdoor wordt het voor je kind behapbaar, omdat hij/zij weet wanneer het nare gevoel even stopt. Dan kan je kind even ontladen/opladen en daarna het gevoel weer (beter) aan.

Je kunt bijv. zeggen “de kapper gaat nu 10 tellen knippen/tondeuse en daarna is het klaar”.

“Dan doen we pauze”.

4. Beloning

Benoem voorafgaand aan de knipbeurt dat je kind na het knippen een activiteit mag doen die hij/zij leuk vindt én waar je kind rustig van wordt.

Zo zorg je gelijk voor een ontlading en draagt dit bij aan een betere nachtrust na de knipbeurt.

5. Druktechniek

Wat je kunt doen als je kind moeite heeft met de tondeuse rond de oren of het kantelen van het hoofd, of heel gespannen is, is het volgende. Je kunt tijdens de knippauzes – als je kind dit fijn vindt – een druktechniek toepassen op het hoofd.

Ik raad je aan deze eerst op een ander moment uit te testen.

Wat je doet:

Je legt 1 hand tegen het voorhoofd, net als dat je de temperatuur van het voorhoofd voelt bij je kind als je kind niet helemaal lekker is. Je andere hand leg je op dezelfde hoogte tegen de achterkant van het hoofd.

Vervolgens geef je 1 of 2 tellen lichte druk tegen het hoofd.

Let hierbij vooral op de reactie van je kind en laat je kind aangeven of het zo goed is, of harder, zachter, langer, korter moet – en of hij/zij nog een keer wil.

Dit kan de spanning bij je kind – en het achtbaangevoel in het hoofd – verminderen.

 

Het lijkt me tof als je me onder deze blog laat weten wat deze tips voor je deden!

Zie je bij je kind naast moeite met het eten en de kapper nog andere signalen? Of ben je benieuwd wat dan nog andere signalen kunnen zijn? Lees dan verder op onderstaande pagina!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin