Wist je dat veel kinderen slaapproblemen hebben door een andere basis?
Een andere basis?
Ja een andere basis! In deze blog leg ik je uit hoe een andere basis kan zorgen voor slapeloze nachten. En geef ik je tips die voor meer nachtrust kunnen zorgen. Voor je kind én dus ook voor jou!
Om te beginnen is het handig om weer even terug te gaan naar de basis.
De basis van de ontwikkeling van je kind is namelijk het verwerken van informatie door de zintuigen. Bij sommige kinderen verloopt dit anders doordat hun systeem de informatie anders verwerkt. En geven ze hierdoor allerlei signalen af, groot en klein, in de verschillende gebieden van hun leven.
Zo is een van die gebieden het slapen.
Slaap is ontzettend belangrijk omdat dit zorgt voor een herstel van het lichaam en de hersenen. Ook wordt alle informatie die gedurende de dag in je “systeem” is gekomen, dan verwerkt.
Maar wat nou als je kind moeilijk tot slapen komt?
Dan heeft je kind (overdag) minder energie. En doordat de informatie niet verwerkt kan/kon worden in de nacht, zit het systeem nog vol en is je kind prikkelbaarder en kan daardoor minder hebben. Super vervelend voor je kind natuurlijk, maar ook voor jou als ouder! Want de kans is groot dat je zelf ook geen oog dicht doet…
Soorten slaapproblemen
Het soort problemen dat je ziet, is veelal moeite met het inslapen en/of doorslapen. Hieronder leg ik je kort uit wat je ziet en geef ik je een tip die je toe kunt passen!
Zelf ben ik overigens geen voorstander van het adviseren van hulpmiddelen, zonder dat er ook actieve therapie ingezet wordt. Je kind kan dan afhankelijk worden van het hulpmiddel omdat er verder in de hersenen niets verandert. Hieronder een afbeelding om dit inzichtelijk te maken.
Het verschil tussen wat er in de hersenen gebeurd bij een hulpmiddel of actieve therapie.
Terug naar het soort slaapproblemen, hieronder zet ik ze voor je op een rij:
Inslapen
1. Je kind valt maar niet in slaap. Overdag merk je dat hij/zij veel gespannen is en regelmatig “knalt”. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt op het moment dat hij/zij het hoofd neerlegt om te slapen. Dit komt door een OVERgevoeligheid op een van de zintuigen.
Wat je kunt doen
Deze tip is geschikt voor kinderen tot een jaar of 6/7, ivm lengte en gewicht. Neem je kind in de armen, met zijn/haar nek op je ene arm en de knieholtes op je andere arm. Wieg je kind rustig heen en weer, net als je met hem/haar als baby deed. Het is BELANGRIJK dat je steeds dezelfde rustige beweging in eenzelfde tempo maakt. Leg daarna je kind in bed of laat hem/haarin bed klimmen en stop je kind stevig in.
2. Je kind valt maar niet in slaap. Overdag merk je dat hij/zij meer afwezig en meer in de eigen wereld lijkt. Soms heeft je kind moeite met concentratie of lijken dingen niet aan te komen. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind te weinig prikkels krijgt op het moment dat hij/zij het hoofd neerlegt om te slapen. Dit komt door een ONDERgevoeligheid op een van de zintuigen.
Wat je kunt doen
Laat je kind overdag lekker bewegen, zodat hij/zij genoeg bewegingsprikkels heeft gehad. Voor het slapen gaan laat je hem/haar nog zelf een activiteit of spel doen waar hij/zij rust in vind. Daarna valt je kidn sneller in slaap.
3. Je kind valt maar niet in slaap. Overdag merk je dat je kind op zich goed lijkt te gaan, maar vanaf de middag steeds prikkelbaarder is en regelmatig ontlaadt (bijv. boos/huilen). Je krijgt je kind niet echt meer rustig. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt overdag en te weinig kan herstellen en daardoor OVERPRIKKELD is.
Wat je kunt doen
Kijk naar het dagprogramma van je kind, waar je pauzes in zou kunnen lassen zodat je kind meer kan herstellen.
Doorslapen
1. Het lukt je kind niet om goed door te slapen. Hij/zij is 1 lange periode wakker of meerdere momenten. Overdag wil je kind liever niet aangeraakt worden. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt op het moment dat hij/zij in de doorslaap-fase komt. Dit komt door een OVERgevoeligheid op een van de zintuigen.
Wat je kunt doen
Wat in dit geval kan helpen, is om je kind een paar stevige knuffels te geven voordat hij/zij in bed gaat. Dan bedoel ik fysieke knuffels een geen knuffeldieren Stop je kind daarna stevig in.
2. Het lukt je kind niet om goed door te slapen. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt overdag. Zijn/haar “systeem” is te vol, en waardoor je kind OVERPRIKKELD is en niet kan herstellen.
Wat je kunt doen
Kijk naar het dagprogramma van je kind, waar je pauzes in zou kunnen lassen zodat je kind meer kan herstellen.
Tot slot
Hopelijk brengen deze tips verlichting voor jou en je kind!
Wil je meer weten over hoe het precies zit met “een (andere) basis”? Of merk je dat bij je kind soms op andere gebieden dingen nét anders verlopen?
Lees dan verder via de link hieronder!
0 Reacties