Home » Blog » Dagelijkse situaties » Tanden poetsen? Ik dacht het niet!

Tanden poetsen? Ik dacht het niet!

door | 30 mrt, 2021 | Dagelijkse situaties

Ken je dat? Je zegt “we gaan tanden poetsen” of laat de tandenborstel zien

…..en je kind gaat er als een haas vandoor. Of ondanks dat je hem/haar goed voorbereid hebt dat het tijd is om tanden te poetsen, verzet je kind zich hevig. Je kind wil geen tanden poetsen… waarom niet?

Het lijkt zoiets gewoons, tanden poetsen.

Maar voor sommige kinderen is dat het absoluut niet.

Als ouder wil je het beste voor je kind en denk je ook aan de langere termijn van het gebit. Je kind is daar niet mee bezig, die reageert in het nu. Wat is nou het beste als je kind zich verzet? Toch poetsen voor het behoud van het gebit, dan maar met verzet, of het verzet van je kind accepteren en dan niet poetsen?

Een lastige keuze.

En naast alle andere keuzes die je al moet maken voor je kind, zit je hier niet altijd op te wachten. Dus laat je het soms zitten en soms ga je de strijd aan.

Wellicht vraag je je af hoe het nou kan dat je kind anders reageert. En of er niet gewoon een oplossing voor is, zodat je ook in de buurt kunt komen van zijn/haar mond en jullie tandenpoets-moment meer ontspannen verloopt.

Die is er zeker.

Helaas weten niet veel ouders hiervan.

En eigenlijk kun je dit ook niet weten omdat je dit niet meekrijgt in de opvoeding. Soms groeien kinderen met dit probleem op, en komen ze (als ze mazzel hebben) in de pubertijd iemand tegen die het probleem herkent en hen kan helpen. Ondanks de talloze efforts van ouders en bijv. therapeuten die ze bezocht hebben om het probleem te verhelpen.

Misschien voel je je wel een “slechte” ouder, omdat je de tanden van je eigen kind niet gepoetst krijgt.

En dat er, wat je ook doet, weinig aan verandert. Weet dan dat dit niets met je kwaliteiten als ouder te maken heeft, maar waarschijnlijk is omdat je kind de prikkels in het mondgebied anders ervaart. Hierdoor reageert je kind anders of heftiger dan andere kinderen, omdat het voor hem/haar onprettig is. En wil je kind daarom geen tanden poetsen.

Het wordt helaas niet snel herkent en snel bestempeld als onwil.

Eigenlijk ook wel weer logisch.

Weinig professionals weten hier namelijk nog van en omdat je kind vlucht of vecht lijkt het op onwil.

Daarom wil ik dit in deze blog graag met je delen én je een aantal tips aanreiken waardoor je het tanden poetsen makkelijker kunt gaan laten verlopen!

Hier vind je tips voor het tanden poetsen:

1. Spiegel

Als je kind moeite heeft om zelf de tanden te poetsen, er bijv. lang over doet of op het moment dat hij/zij zelf tanden moet poetsen “clownesk” gedrag gaat vertonen, dan kan het je kind helpen om voor de spiegel tanden te poetsen óf het tanden poetsen van je kind over te nemen.

Je kind heeft er dan waarschijnlijk moeite mee om het lichaam aan te sturen en de bewegingen uit te voeren. Daardoor vraagt het veel van je kind en kan het lang duren of je kind kan het liever ontlopen.

Als je voor de spiegel de tanden laat poetsen, is het makkelijker voor je kind omdat je kind dan kan zien hoe hij/zij de bewegingen uitvoert.

Het zien ervan helpt om de bewegingen makkelijker uit te kunnen voeren.

2. Voorbereiding

Zorg voor een duidelijke en zo relaxt mogelijke voorbereiding op het tanden poetsen.

Kondig van tevoren een aantal keer met verschillende tussenpozen in tijd aan dat het bijna tijd is om tanden te poetsen. Zo kan je kind schakelen vanuit de activiteit waar hij/zij op dat moment mee bezig is en weet wat er gaat komen.

3. Controle

Als je kind zich hevig verzet bij het tanden poetsen, kan het juist helpen om je kind een stukje controle te geven. Dit voelt misschien heel tegenstrijdig omdat wij dan het gevoel kunnen hebben dat we zelf geen controle hebben over de situatie.

Toch kan het je kind onwijs helpen als je kind de aanraking in het mondgebied als heel onprettig ervaart.

Als je zelf immers iets doet, voelt het heel anders dan dat iemand het bij je doet.

Je kunt je kind bijv. eerst zelf laten poetsen en daarbij alleen de verbale aansturing geven. En daarna alleen je hand over de hand van je kind heen leggen, waarbij je kind de tandenborstel vast houdt en de druk bepaalt, jij volgt en stuurt de richting bij.

Hierdoor bouwt je kind ook vertrouwen op in dit moment én het stukje controle is dus super belangrijk op het moment dat je kind tanden poetsen als heel onprettig ervaart doordat het mondgebied heel gevoelig is.

4. Begrenzen

Begrens voor jezelf de tijd die je aan het tanden poetsen gaat besteden.

Soms hoor ik wel eens van ouders dat ze écht de tanden gepoetst willen hebben, wat super begrijpelijk is. Alleen dat ze er dan zo 3 kwartier mee bezig zijn. Op het moment dat je kind het super onprettig vindt, kan dit veel impact op niet alleen je kind, maar ook jezelf hebben.

Bedenk dat je de tanden ook met tussenpozen kunt poetsen.

En daarbij bijv. aan je kind aan kunt geven: “nu gaan we boven doen, als boven klaar is, hebben we even pauze”. Dat maakt het een stuk behapbaarder voor je kind, omdat je kind dan weet dat het een bepaalde periode is, dat het nare gevoel daarna even stopt en zich daar dan op in kan stellen.

5. Lippen

Als je kind écht moeite heeft met het tanden poetsen en het niet fijn vindt als je de mond aanraakt en/of het tanden poetsen zelf, dan kun je op een ander moment de volgende oefening doen.

Wrijf een aantal keer heen en weer over de lippen van je kind, net of je Labello opdoet (alleen dan zonder Labello natuurlijk). Als je dit bijv. ‘s ochtends en ‘s avonds op een vast moment doet, kan dit al een mooie eerste stap zijn waardoor je kind gaat wennen aan de aanraking van de mond.

Mocht je verder stappen willen zetten, dan raad ik je aan om de online training Kieskeurige Eters S.O.S. te volgen. Hierin reik ik je ook een oefening aan, waarmee je aan de gevoeligheid in de mond kunt gaan werken. Ouders ervaren dit als een super makkelijke en fijne oefening welke écht resultaat geeft.

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin