Wat als je kind alleen met een filmpje eet? Is je kind dan verwend of wat is dat dan? Op het moment dat je het filmpje weghaalt, merk je dat je kind helemaal niet meer tot eten komt. Hoe kan dat nou toch? In deze blog neem ik je mee in wat er achter kan zitten én geef ik je een aantal tips die je in kunt zetten voor je kind!
Als je kind alleen met een filmpje wil eten, kan er van alles door je hoofd gaan.
Zo vraag je je bijvoorbeeld af: is mijn kind verwend? ben ik niet consequent genoeg geweest? etc. etc. Daarom lees je hier over de mogelijke oorzaken, zodat je niet continu meer alles hoeft te analyseren wat er achter kan zitten!
Oorzaken als je kind alleen met een filmpje eet
1. Je kind vindt het wel prima. Mag ik een filmpje kijken als ik doorzet? Nou, dan vind ik het wel prima. Kids zijn super slim en weet precies wanneer ze je uitgespeeld hebben.
Zo kan het zijn dat je kind in het geval van het filmpje, net zo lang doorgaat totdat hij/zij dit filmpje mag kijken. Waardoor er een bepaald gedrag is ontstaan dat niet meer los te zien is van het eetmoment.
Belangrijk is dan ook om te kijken: wanneer is het precies begonnen én in welke situatie hebben we het filmpje voor het eerst ingezet bij het eten?
2. Je kind heeft moeite met het richten van de ogen. Nu denk je misschien richten van de ogen? Als je kind door het filmpje een vast punt heeft om de ogen op te richten, dan is het voor je kind makkelijker om tot eten te komen.
Dit komt doordat je kind dan kan focussen en de rest op de automatische piloot kan doen. Dit heeft te maken met de aansturing van het lichaam, waar je kind dan in vastloopt. Dit is overigens niks ernstigs, al is het wél handig om hier aandacht aan te besteden.
3. Je kind heeft moeite met het aansturen van het lichaam. De oorzaak bij twee hangt hiermee samen. Op het moment dat jouw kind moeite heeft met het aansturen van het lichaam, valt jouw kind stil als je kind dat “alleen op gevoel” moet doen.
Dit betekent in de praktijk dat je kind het lijf niet goed genoeg voelt om de aansturing met de spieren goed te kunnen maken. Waardoor als je kind een filmpje kijkt tijdens het eten, dit proces een soort van automatisch gaat.
Waardoor je kind op het moment dat hij of zij een filmpje kijkt, wél tot het eten komt!
4. Je kind heeft een lage of verminderde concentratie. Als jouw kind moeite heeft met concentratie of focus, kan het zijn dat op het moment dat hij/zij stil zit, zo goed als “stil valt”.
Op het moment dat jouw kind een externe prikkel krijgt zoals het filmpje, dan komt je kind wél in een goede mate van concentratie, waardoor je kind wél tot eten komt.
5. Je kind voelt angst. Als je kind angst voelt voor het eten of moeite heeft met eten – om welke reden dan ook – dan kan het voor hem of haar makkelijker zijn om met een filmpje te eten.
Heb je zelf wel eens voor de tv gegeten? Als je voor de tv eet, dan proef je veel minder intens en dan beleef je het eten heel anders. Dat komt omdat je dan niet echt bewust bezig bent met het eten. Zo werkt het voor jouw kind ook!
Er zijn ook kids die voor de tv juist veel meer eten dan normaal, simpelweg omdat ze het eten dan niet goed voelen.
Nu we alle oorzaken op een rijtje hebben gezet, is het natuurlijk fijn om naar oplossingen te kijken! Ik kan me goed voorstellen dat je ook wel eens zou willen eten zonder iPad of tv, en dat je gewoon lekker samen wil genieten aan tafel met zijn allen!
Tip 6. Een tip die je misschien niet verwacht: bellen blazen.
Tips wanneer je kind alleen met filmpje eet
Wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat je kind beter tot eten komt zonder filmpje en meer aandacht heeft voor jou en voor het eten?
1. Een ongebruikelijke tip, want we hebben altijd geleerd dat we aan tafel moeten blijven zitten tijdens het eten. Toch kan deze tip jouw kind echt helpen om beter tot eten te komen.
Als jouw kind namelijk staat aan tafel tijdens het eten, dan kan jouw kind het lichaam beter aansturen. Waardoor je kind niet per se de focus van de iPad nodig heeft om tot eten te kunnen komen.
2. In plaats van iPad, kun je ook je kind iets in de handen geven tijdens het eten. Dit zorgt ook voor een goede concentratie aan tafel, waardoor je kind ook weer niet per se de iPad nodig heeft om goed tot eten te kunnen komen.
Dit kan een klein speelgoedje zijn of bijvoorbeeld een tangel die alle kanten op kan bewegen. Zorg dat het iets is wat je de interesse van je kind heeft, of waarvan je kind het fijn vindt om er mee bezig te zijn.
3. Op het moment dat jouw kind angst heeft voor het eten en daarom kiest voor het filmpje om daarmee als het ware zichzelf uit te schakelen, kan het sowieso goed zijn om hier eens het gesprek over aan te gaan met je kind.
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je bijv. kiezen om tijdens spel eens het eten ter sprake te brengen of dit te doen dmv foto’s, pictos, plaatjes of bijvoorbeeld ondersteunen met een tekening.
Kijk eens of je kunt achterhalen waar je kind bang voor is. Vaak zijn kinderen die moeite hebben met eten bang voor pijn, omdat ze bijvoorbeeld het eten in de mond anders ervaren. Dit zal je kind niet direct zeggen omdat je kind daar geen woorden aan kan geven.
Wat je kind wél vaak terug geeft, is: Ik ben bang voor het eten, ik ben bang dat ik me verslik, ik ben bang voor pijn, ik vind het niet leuk om te eten etc.
4. Als je kind echt helemaal stil valt tijdens het eten, een afwezige uitstraling heeft in de ogen, en het lijkt of je kind in de eigen bubbel zit, dan kan het helpen om bijv. een wiebelkussen in te zetten of een ballenkussen.
Dit geeft je kind in de input die hij of zij op dat moment nodig heeft, waardoor je kind weer geactiveerd wordt én tot een betere concentratie komt. Wel is het ook belangrijk om daarnaast een prikkelverwerkingstherapeut te zoeken die jouw kind kan helpen.
Dit omdat de oorzaak in het lichaam ligt, en het kussen wat je dan inzet eigenlijk net als een pleister op een wondje is. Op het moment dat je het kussen niet hebt, zou je kind ook weer wat meer moeite hebben met het eten.
5. Bewegen. Zorg dat je kind voorafgaand aan de maaltijd voldoende bewogen heeft. Een uur voorafgaand aan de maaltijd kun je je kind even laten bewegen, met vervolgens een goede cooling down.
6. Laat je kind regelmatig bellen blazen. Hiermee traint je kind het divergeren en convergeren van de ogen! Dat wil zeggen, het scherp stellen/focussen dichtbij en veraf. Wat je kind kan helpen om beter tot eten te komen als je kind hier moeite mee heeft.Â
Wil je meer weten over hoe het zit met het aansturen van het lichaam? Lees dan de blog over langzaam eten. Hierin vind je een duidelijke uitleg en een aantal tips die jouw kind verder kunnen helpen!
Eet jouw kind ook kieskeurig en wil je graag eerste tips waardoor je kind beter tot eten komt? Volg dan de online training Kieskeurige Eters S.O.S., je vindt hem via onderstaande link!
0 Reacties