Home » Blog » Inspiratie » 8 Sensorische Materialen
Een meisje zit met haar handen in het knetterschuim, ze houdt ze iets omhoog van de tafel. Knetterschuim is 1 van de 8 sensorische materialen die je kunt gebruiken voor je kind.

8 Sensorische Materialen

door | 22 apr, 2023 | Inspiratie, Sensorische Integratie

Sensorische materialen: ze zijn onmisbaar voor de ontwikkeling! Van jong tot oud(er) kan je kind hiervan genieten én heeft het zijn voordelen voor de ontwikkeling van je kind. In deze blog ontdek je meer over 8 verschillende sensorische materialen die er zijn én onderaan de blog vind je een aantal handige links! 

Sensorische materialen

1. Pasta

Laten we beginnen met de meest bekende onder de sensorische materialen: pasta of ook wel genoemd macaroni (net welke variant je neemt wink). Pasta is voor alle kinderen geschikt, voor de jongere kinderen kun je iets grotere pasta nemen (denk hierbij aan penne, net zoals op deze foto).

De keuze van de soort pasta kun je ook af laten hangen van het het doel dat je wilt bereiken met het sensorische materiaal. Is je doel spel? Kies dan de soort waar je kind voorkeur voor heeft en blij van wordt!

2. Scheerschuim

Scheerschuim is een super fijne variant, die ook geschikt is voor kinderen die niet van vieze handen houden. En nu denk je “huh, echt?” “Daar gaat mijn kind niet in hoor met de handen!”.

Probeer het eens en het zal je verbazen!

Scheerschuim is namelijk een sensorisch materiaal welke een super fijne prikkel bied aan je kind, en zelfs ook ontspannend kan werken. Wil je een fijn aanvoelende scheerschuim met een neutrale geur? Ga dan voor de Sensitive variant van Spar!

3. Knetterschuim

Knetterschuim is een super tof materiaal dat nog maar weinig mensen kennen. Het geeft een intense prikkel/beleving aan de handen én stimuleert daarnaast meerdere zintuigen.

Daarmee is het gelijk ook niet geschikt voor ieder kind, zeker als je kind gevoeligere handen heeft of geen vieze handen wil – is dit een no-go. Houdt hier echt rekening mee, wil je het materiaal aanschaffen. Het zou natuurlijk zonde zijn als die mooie bus in de kast belandt!

Ook is het aan te raden om dit materiaal pas vanaf een leeftijd van 2/3 jaar te gebruiken. Is je kind nog jonger, dan kan het een heftige prikkel zijn voor de handjes.

4. Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn super om het sensorische aspect te verkennen en kunnen ook heerlijk ingezet worden in spel! Je kunt hierbij denken aan verschillende thema-bakken (zoals voorjaar: stro, gras etc.) of andere materialen zoals kastanjes en dennenappels.

Al deze materialen zijn in overvloed beschikbaar gesteld door onze natuur, hoe tof is dat?!

Simpel en toch effectief, de keuze is reuze.

Foto 1 behorende bij de blog sensorische materialen. Op de foto zie je de materialen 1 t/m 4: pasta, scheerschuim, knetterschuim en dennenappels.

5. Papierkrullen

Papierkrullen worden vaak ingezet bij het verpakken van cadeaus, om er een leuke aankleding van te maken. Ze zijn ook perfect geschikt als senorisch materiaal om met de handen te verkennen en er bijv. dingen in te verstoppen!

Deze krullen zijn via verschillende sites verkrijgbaar en zelfs ook in verschillende kleuren. Je kunt er een vrolijke bak van maken of gewoon gaan voor 1 kleur en hier een aantal spelattributen aan toevoegen.

6. Magisch zand

Magisch zand is echt dé uitvinding van deze tijd! Wat kunnen kinderen hier zoet mee zijn zeg. En zelfs ook de kinderen met gevoelige handen kunnen hier helemaal in opgaan.

Een kasteel bouwen, zandvormpje leggen of in de weer met een schepje – je kunt het zo gek niet bedenken! Een aantal attributen toevoegen zorgt ervoor dat je kind zelf ook tot nieuwe ideen kan komen wat hij/zij met het zand wil/kan gaan doen.

Wil je magisch zand aanschaffen? Let er dan even op dat je een variant aanschaft die niet of zo weinig mogelijk aan de vingers blijft plakken. Als je kind niet houdt van vieze vingers of de ene keer wel en de andere keer niet, kan dit voor je kind een vervelende prikkel geven.

Lees even goed de reviews bij de producten!

7. Rijst

Rijst is een wat fijner materiaal dat een hele andere input geeft aan de handen dan bijvoorbeeld pasta. Voelt jouw kind niet goed? Dan zou ik je aanraden om eerder voor pasta dan voor rijst te kiezen, omdat deze een duidelijkere prikkel geeft.

Ook in rijst kun je bijv. weer dingen verstoppen of er spelmaterialen aan toevoegen.

8. Bamboe

Je hebt vast wel eens een bamboe-vliegengordijn gezien, met van die houten stukjes aan elkaar geschakeld tot op de grond. Deze stukjes kun je ook perfect in een sensorische bak doen!

Het is een fijn, gelijk materiaal dat een continue en duidelijke prikkel geeft aan de handen van je kind.

Foto 2 behorende bij de blog sensorische materialen. Op de foto zie je de materialen 5 t/m 8: papierkrullen, magisch zand, (speel)rijst en bamboe.

Hoeveel sensorisch materiaal gebruik ik?

De hoeveelheid sensorisch materiaal die je gebruikt, is afhankelijk van wat je doel én je plan is! Wil je het betrekken in spel op tafel? Dan zou je het los op tafel kunnen leggen.

Zelf zou ik je aanraden om het materiaal in een bak te doen, het liefst een hersluitbare zodat je het materiaal kunt bewaren en meerdere keren kunt gebruiken!

Hierbij kun je kiezen voor een plastic bak zoals op de foto’s of voor de mileubewuste en creatieve mensen onder ons, kun je ook een kartonnen doos met deksel gebruiken.

Let bij de keuze voor een box of doos even op de hoogte, zodat deze op een fijne hoogte is voor je kind om mee te spelen. Als de box iets te hoog is, zie je soms dat kinderen moeite hebben met het spel óf er minder lang mee spelen.

Aan de andere kant is het natuurlijk weer fijn als er wat meer materiaal in kan, kijk vooral wat voor jou werkt! En in welke opstelling je je kind ermee wilt laten spelen (aan tafel, op de grond etc.).

Sensorische materialen verven

Wat een heel tof effect geeft aan de materialen, is door ze te verven! Dit kun je zelf doen, door bijv. de materialen in de supermarkt te kopen ze te verven door de tips van onderstaande link.

Sensorische materialen verven.

Of je kunt ervoor kiezen om materialen te gebruiken die al geprepareerd zijn voor het spel en waarmee je dus zo kunt starten. Zoals de rijst van Spelerijst. Kinetisch/magisch zand is ook verkrijgbaar in andere kleuren.

Beide heeft zo zijn charmes!

Knetterschuim is nu trouwens ook in gekleurde varianten te bestellen (de “Artist” versie), wat het super tof maakt en echt een extra beleving aan je kind geeft! Dit knetterschuim bestel je via deze link.

De bamboe zou je bijv. zelf kunnen verven of een gekleurd gordijn kopen en deze uit elkaar halen. Dit is wel even wat werk, je zou ook bijv. aan deze leverancier kunnen vragen of ze de bamboestukjes los verkopen, zodat je daarmee je sensorische bak kunt vullen. Ja heb je, nee kun je krijgen!

Welk materiaal kies je voor je kind?

Het soort materiaal dat je kiest voor je kind, is afhankelijk van de voorkeuren van je kind én het profiel van je kind. Met het profiel van je kind bedoel ik de manier waarop je kind prikkels verwerkt.

Heeft jouw kind moeite met vieze handen, raakt hij/zij weinig aan, wil je kind de ene keer wel en de andere keer niet iets doen met de handen óf is je kind gek op vieze handen en kan het niet vies genoeg?

Dan kan het zijn dat je kind de prikkels en daarmee de informatie via de handen anders verwerkt. Waardoor je kind van daaruit voorkeuren heeft voor bepaalde materialen. Sluit dan dus vooral goed aan bij de voorkeuren van je kind!

Wil je meer weten over prikkelverwerking bij je kind? Kijk dan op deze pagina en scroll iets naar beneden.

Ieder kind heeft namelijk prikkelverwerking en niet alleen kinderen met Autisme (zoals wel eens gedacht wordt). Wel is het zo dat bij kinderen met bijv. Autisme of Syndroom van Down de prikkelverwerking altijd anders verloopt. En dat dit zowel bij kinderen met (zoals TOS, ADHD, ADD etc.) als zonder “label” anders kan verlopen.

Als je kind anders reageert op een prikkel met de handen, dan kan het goed zijn dat je kind ook anders reageert in het mondgebied en daardoor ander eetgedrag laat zien. Is dit het geval bij je kind, dan kun je gelijk deze oefeningen voor je kind meepakken!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

Prikkelverwerking

Prikkelverwerking

Prikkelverwerking: wat is het en welke rol speelt het in het lichaam van je kind? En welke signalen zie of ervaar je als dit anders verloopt? In deze blog neem ik je erin mee!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin