Home » Blog » Inspiratie » De kracht van focus: hoe jouw eigen mindset als ouder invloed heeft op (de situatie rondom het eten van) je kind

De kracht van focus: hoe jouw eigen mindset als ouder invloed heeft op (de situatie rondom het eten van) je kind

door | 6 feb, 2023 | Inspiratie

Wist je dat jouw eigen mindset als ouder invloed heeft op de ontwikkeling van je kind? En dat deze ook veel invloed heeft op de situatie rondom het eten als jij een Kieskeurige Eter hebt? Misschien confronterend, tegelijkertijd ook super fijn – dit betekent namelijk dat jij zelf een krachtige tool in handen hebt! In deze blog neem ik je mee in de kracht van FOCUS en reik ik je een aantal tips aan.

De vrouw op de foto heeft een verrekijker vast.

Misschien heb je deze zelf ook wel eens in handen gehad. Als je via de ene kant kijkt, zie je iets heel anders dan wanneer je de verrekijker omdraait en via de andere kant kijkt.

Zo ziet het object waar je naar kijk er ook heel verschillend uit.

En dat is precies hoe het werkt met FOCUS!

FOCUS, wat is dat eigenlijk?

Jouw focus, de manier waarop jij naar dingen kijkt, bepaalt letterlijk jouw wereldbeeld. Misschien heb je wel eens een lekke band gehad, stond je te mopperen en leek het of verder alles tegen zat die dag.

Dan was jouw focus vooral gericht op hoe je liever had gehad dat het was, dan hoe het écht was. Zonder dat je dit weet, kan dit het verdere verloop van dingen beinvloeden.

Het zorgt er namelijk voor dat jouw focus negatiever is. Waardoor het niet meer lukt om te kijken naar dingen die er wél zijn. Focus werkt namelijk super simpel:

óf je kijkt naar het positieve óf je kijkt naar het negatieve

Je kunt niet op beide tegelijkertijd focussen, er is er altijd 1 die de overhand heeft.

Op het moment dat je nu getriggerd wordt door een gedachte die zegt “komt er nou een blog over positief denken?”, kan het júist interessant voor je zijn om verder te lezen. Als dat bij jou getriggerd wordt, betekent dat namelijk dat er iets (ouds) bij je geraakt wordt.

Wat er misschien voor zorgt dat je nu nog niet bent waar je wilt zijn.

Ondanks dat het misschien niet altijd zo voelt, heb jij op elk moment 100% controle over jouw focus. Je kunt altijd zelf beslissen hoe je naar een situatie kijkt.

Op het moment dat dat voor jou nu nog niet zo voelt, kan het zijn dat je je nog niet altijd bewust bent van wat je denkt en heb je eerst nog stappen te zetten in bewustwording. Of dat je misschien bepaalde patronen hebt, waardoor je sneller terug schiet in een manier van reageren (die wellicht niet jouw voorkeur heeft, of anders is dan je zou willen).

Focus en jouw kind

Jouw focus wordt bepaald door wat je diep van binnen gelooft, door bepaalde gedachtes en daarmee overtuigingen die jij hebt. Dit zorgt ervoor dat jij op de manier praat, doet/handelt, voelt die je nu doet. Deze gedachtes heb jij tijdens je leven en vaak ook in grote mate in je eigen kindertijd opgedaan.

Wat er vaak ook voor zorgt dat we dingen overnemen die eigenlijk niet écht van ons zijn, alleen die hebben we door voorbeeld van anderen (zoals je ouders) of ervaringen opgedaan.

Deze blauwdruk die jij hebt, bepaalt hoe jij de wereld ervaart én is wat jij doorgeeft aan jouw kind.

Misschien heb jij vroeger bepaalde uitspraken gehoord of dingen ervaren in je opvoeding, die je nu letterlijk zelf ook zegt of doet in de situatie met jouw kind. “Blijf nou eens zitten op die kadetten” , “Zeg, het tocht hier doe die deur eens dicht” , “Het is hier geen hotel!” , “Je krijgt je toetje pas als je bord leeg is” en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dit zijn voorbeelden waar je je mischien wel in herkent óf wat je gehoord hebt en JUIST niet wilt zeggen.

Weet dat jouw eigen focus en daarmee mindset invloed heeft op hoe jij je kind benadert: wat je tegen je kind zegt, hoe je handelt, wat je écht voelt over de situatie. Jouw kind voelt, ziet, hoort dit én slaat het op.

Op het moment dat jij bijv. een Kieskeurige Eter hebt, kan het een super uitdagende situatie voor je zijn. Je kind kan dingen anders doen of absoluut niet doen die jij wél graag zou willen (zien).

Lukt het jou dan om te kijken naar de happen die je kind wél eet en je kind hiervoor te complimenteren? 

Als jouw kind kieskeurig eet, kan dit jou als ouder ontzettend uitdagen. Je probeert van alles wat binnen jouw macht ligt en ervaart soms of regelmatig emoties die je liever niet zou willen voelen.

Wees je eens bewust van wat je nu in de situatie rondom het eten of tijdens de maaltijd aan tafel zegt tegen je kind, wat je voelt, wat je denkt, hoe je naar de situatie kijkt.

Belangrijk: hiermee wil ik niet zeggen dat het jouw schuld is dat je kind kieskeurig eet. De oorzaak ligt vaak elders, wél is het super goed om je bewust te zijn dat jouw houding bepaalt of de situatie überhaupt kan gaan veranderen.

Want op het moment dat jij niet gelooft dat jouw kind anders kan gaan eten omdat het al zó lang zo is of dat je kind je bijv. “voor de gek houdt” als het op eten aankomt, reageer, handel en voel jij (je) op een andere manier dan wanneer jij gelooft dat er méér mogelijk moet zijn voor jouw kind, dat je kind het niet expres doet en écht zijn best doet.

Dan voel jij je anders, praat, doe én kijk je anders naar de situatie.

Wat geef jij mee?

Dit punt is misschien super confronterend, alleen ook te waardevol om niet met je te delen. Weet je dat de basis van de ontwikkeling van jouw kind in de eerste 7 levensjaren écht gevormd wordt?

En dat alles wat je kind in deze periode ziet, hoort, ervaart, en op een andere manier meekrijgt, dit bepalend is voor het netwerk dat in de hersenen van je kind gelegd wordt? Dit bepaalt hoe jouw kind aangestuurd wordt door de hersenen, na deze 7 jaar komt er alleen nog maar een hele berg ervaringen overheen.

Dat betekent dat ALLES wat jij jouw kind in deze periode meegeeft én wat jouw kind bewust of onbewust van je kopieert, opgeslagen wordt voor de rest van zijn/haar leven.

Hoe wil jij dat jouw kind later naar het eten kijkt/ermee omgaat en welke herinneringen wil je dat je kind heeft aan de maaltijd en het zelfvertrouwen dat hierbij ook gevormd is? Hoe uitdagend de situatie nu ook voor je kan zijn, weet dat je kind alles kopieert en mee krijgt van het punt waar jouw focus ligt. 

Niet alleen voor jezelf, maar dus ook voor je kind, kan het super waardevol zijn om je hiervan bewust te worden. Tijdens het KANSEN-Traject waarin ik met ouders aan de slag ga met het eet”gedrag” van hun kind, nodig ik ze dan ook altijd uit om te kijken naar wat er wél is en dankbaar te zijn voor elke kleine stap die hun kind maakt. Hierdoor ligt de focus op het positieve, dit ervaart het kind ook in alles wat er gebeurd en de houding van de ouder, waardoor er ook ruimte is voor nóg meer stappen die kunnen ontstaan.

Voorbeeld: Denk je maar eens in dat iemand continu tegen je zegt “jij kunt er echt niks van”, hoe groot is de kans dan dat in deze situatie iets anders kan ontstaan en je in jezelf gaat geloven? Nihil toch?

Je hoeft niet de perfecte ouder te zijn, iedereen is een mens en heeft emoties en wel eens een rotdag. Het gaat erom wat je in de basis doet, zegt, gelooft én durft te zien!

Tip voor Focus en energie

Heb jij als ouder moeite om je kind te benaderen zoals jij écht zou willen, omdat je het gevoel hebt dat je al zoveel ballen hoog te houden hebt en het voelt of je hiervoor weinig energie hebt?

Dan kan het jou helpen om meer focus te gaan krijgen op dingen die voor jou écht belangrijk zijn in de week of om aan je energie te werken (je te richten op me-time, ook al weet ik dat dat voor veel ouders “onmogelijk” klinkt) – waardoor je meer de moeder kunt zijn die je écht wilt zijn!

Iemand die ik je hiervoor echt kan aanraden is Britte van The Parent Jungle!

Zij richt zich met name op ambitieuze moeders (met een eigen bedrijf), en heeft vanuit haar jarenlange ervaring als verloskundige én mom-coach een focus-planner ontworpen om je te helpen naar meer focus! Daarnaast heeft ze de Mom Energy Boost training opgezet en heeft hier al vele moeder mogen helpen naar meer energie, tijd voor zichzelf én een “langer lontje”. Je vindt haar online training hier.

Op deze foto zie je Britte van The Parent Jungle, mom-coach.

Foto: The Parent Jungle

 

Wil je meer zicht krijgen op welke signalen jouw kind eigenlijk laat zien rondom het eten?

Download dan GRATIS de Kieskeurige Eters Checklist!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

Voedzame(re) pannenkoeken voor kinderen

Voedzame(re) pannenkoeken voor kinderen

Veel ouders van Kieskeurige Eters maken zich zorgen of hun kind wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Pannenkoeken zijn voor bijna elk kind wel favoriet, daarom lees je in deze blog een recept voor pannenkoeken met meer voedingsstoffen, een win-win!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin