Vandaag wil ik met je delen waarom een goede mondmotoriek zo belangrijk is voor je kind. Het zal je niet verbazen dat de mondmotoriek een essentiële rol speelt in de ontwikkeling van je kind. Dit geldt voor kinderen van alle leeftijden, niet alleen voor jonge kinderen (zoals op deze foto). Alleen wat is het ook alweer precies? Hoe ziet de mondmotoriek van een Kieskeurige Eter eruit? Welke stappen heeft je kind te zetten om deze optimaal te ontwikkelen? En welke mondmotoriek oefeningen kun je zelf doen om je kind hierbij te helpen? Je leest het allemaal in deze blog!
Laten we bij het begin beginnen!
Wat is mondmotoriek en wat kun je ermee?
Wat is nou precies mondmotoriek?
Mondmotoriek betekent dat je kind zich bewust is van het gezicht, de wangen de mond, de lippen en de tong, én hier een goede controle over heeft/deze goed kan bewegen.
Dit is belangrijk om te kunnen ademen, slikken, drinken, eten, en praten.
Als de ontwikkeling hiervan normaal verloopt, ontwikkelt je kind zich “volgens het boekje” en zullen al deze processen gewoon tot stand komen. Er zal je dan ook weinig opvallen aan je kind.
Is er ergens echter een kink in de kabel, dan zal je kind moeite hebben om een of meerdere van de processen zoals ademen, slikken, zuigen, kauwen, de mond bewegen, uit te voeren en merk je dat je kind hierdoor vastloopt – dit kan ook zijn op het gebied van eten, drinken, praten.
Wat als de ontwikkeling in de mond anders verloopt?
Als deze anders verloopt, dan kun je bij je kind afwijkend mondgedrag zien zoals we dat noemen. Het kan zijn dat je kind veel de mond open heeft (bijv. ook tijdens het eten), meer speeksel heeft, kwijlt, of duimt.
Of in een uiterste geval nog regelmatig behoefte heeft aan een speen, ook dit kan voorkomen.
Daarnaast kan het zijn dat je kind kieskeurig gaat eten, doordat de mondontwikkeling anders verlopen is. Bij veel Kieskeurige Eters is dit het geval.
Ze voelen het eten te goed of juist niet goed in de mond, hebben moeite met de mond goed aansturen/bewegen, kauwen niet goed op het eten, verplaatsen het eten niet goed in de mond etc. Plus hebben daarnaast vaak moeite met het verwerken van informatie op een van de andere zintuigen.
Een optimale mondontwikkeling & het verloop bij Kieskeurige Eters
Bij een jong kind verloopt de ontwikkeling in het mondgebied als volgt. Eerst komt de SSB synchronie tot stand, een proces dat voor slikken, zuigen en ademen zorgt en essentieel is voor je kind om in leven te blijven.
Bij veel Kieskeurige Eters neemt het proces hier al een andere afslag, vaak hebben zij een verminderde hoofdromp-stabiliteit wat veel invloed kan hebben op het optimaal uitontwikkelen van dit proces en daarnaast het eten en drinken.
Na het ontwikkelen van dit essentiële proces, zijn er een aantal stappen die de mond doorloopt om goed tot ontwikkeling en “uitvoering” te komen.
Zo ontwikkelt je kind het voelen in de mond, waardoor je kind o.a. onderscheid kan maken tussen “veilige” en “onveilige” aanrakingen in de mond door voedsel of andere objecten. Bij deze eerste stap lopen de meeste Kieskeurige Eters al vast.
Zij ontwikkelen het mondbesef- en gevoel anders, waardoor zij het voedsel anders ervaren. Hierdoor gaan zij kieskeurig eten of reageren afwijzend op (bepaald) eten of drinken.
Naast het ontwikkelen van het voelen, ontwikkelen ze verder besef van en controle in de mond, waardoor ze het voedsel op een goede manier kunnen verplaatsen en goed kunnen kauwen.
Omdat veel Kieskeurige Eters bij de eerste ontwikkelingsstap al uitgecheckt zijn, verloopt dit verdere proces met hobbels. De verdere stappen kunnen zij eigenlijk niet goed ontwikkelen omdat de mondontwikkeling tot stilstand is gekomen.
Ze kunnen daardoor de mond niet goed aansturen en kauwen niet (goed) op het eten, waardoor ze superlang over het eten doen, zich snel verslikken of eten gaan weigeren omdat ze dit bijv. niet “weg” krijgen.
Super ongemakkelijk natuurlijk voor je kind!
Alleen aan de buitenkant zie je dit (vaak) niet (goed).
Je kind kan niet benoemen dat het anders gaat, het is al de vraag of je kind dat voelt (je voelt immers alleen wat je voelt en kent wat je kent) en kan dit zich op allerlei manieren uiten.
Op de verdere signalen die je kind daardoor kan geven wil ik hier niet verder ingaan, deze kun je vinden in de Kieskeurige Eters Checklist, welke je via deze link kunt downloaden.
Nu wil ik je vooral een aantal tips geven voor mondmotoriek oefeningen, zodat je zelf alvast aan de slag kunt gaan om je kind hiermee te helpen!
Mondmotoriek oefeningen
1. Rietje
Laat je kind regelmatig door een rietje drinken, ook als je kind al gewoon uit een beker kan drinken. Het drinken door een rietje stimuleert namelijk verschillende aspecten in de mondontwikkeling, waaronder een juiste “mond positie” welke ten goede komt aan eten, drinken en spraaktaalontwikkeling.
2. Dierengym
Tijd voor dierengym! Maak er een spelletje van met je kind om verschillende dieren bekken/gezichten/geluiden na te doen. Zo train je o.a. stap 1 van de mondontwikkeling – het voelen.
Ideeën voor dieren: kogelvis, visbekje, paardengeluid, giraf – tong bewegen, krokodil, konijn etc.
3. Blazen
Laat je kind bellen blazen, dit is super goed voor de mondontwikkeling! Ook kun je je kind iets laten wegblazen, zoals ik met het meisje deed hier op de foto.
4. Alfabet-letters
Laat je kind letter-geluiden maken – de Mmmm is een super goede! Daarnaast de ooo, iiii, l, sss etc. Maak er iets leuks van, FUN is belangrijk!
Wil je weten hoe je je kind verder kunt helpen om de mondontwikkeling op gang te brengen?
Volg dan de online training Kieskeurige Eters SOS!
Hierin krijg je eerste tips waarmee je zelf je kind kunt helpen en ontdek je meer over de achtergrond achter het kieskeurige eten. Je vindt de training via deze link:
0 Reacties