Home » Blog » Inspiratie » Leuke tips voor de kerstvakantie – Deel 1

Leuke tips voor de kerstvakantie – Deel 1

door | 23 dec, 2021 | Inspiratie

De kerstvakantie is dit jaar wat eerder, voor sommigen even improviseren, voor anderen een welkome verlenging. Wat ga je (dit keer) voor activiteiten doen in de vakantie? Graag deel ik 4 leuke tips met je voor activiteiten in deze leuke vrije winterperiode!

1. Groen knetterschuim

Heb je wel eens van knetterschuim gehoord?

Het is geweldig spul en geeft een bijzonder gevoel op je handen.

Happy Senso heeft een groene variant, welke superleuk is als winteractiviteit! Door de kleur maakt het je kind visueel ook alerter, naast dat het knetteren zorgt voor een tast- en auditieve prikkel.

Let wel even op bij deze activiteit, is je kind heel kieskeurig met eten of houdt je kind echt niet van vieze handen, dan is de kans groot dat je kind gevoeligere handen heeft en dan raad ik je deze activiteit echt af.

De activiteit die ik in Deel 2 van de blog deel, is voor je kind dan wél een hele fijne activiteit.

Op deze foto zie je het “normale”, witte knetterschuim! De groene Happy Senso is te bestellen via Happy Senso

2. Op stap met de kerstman

Welk kind wil er nou niet op stap met de kerstman?

De kerstman heeft hulp nodig, hij is wat cadeaus verloren. Een superleuke activiteit waarbij je kind werkt aan plezier, stabiliteit, coördinatie én het samenwerken van de hersenhelften stimuleert!

Wat je nodig hebt, is een dekbedovertrek of deken en een aantal knuffels of voorwerpen. Houd een pad in het midden vrij in de ruimte en zet rechts en links een aantal voorwerpen. Laat je kind zitten op de deken in kleermakerszit, als je kind met de benen recht naar voren zit en de arrenslee gaat starten, vliegt je kind recht achterover en we willen natuurlijk wél een veilige vlucht!

Zorg dat achter je kind nog wat deken uitsteekt, dit kan je omhoog doen om het middel van je kind heen, zo heeft hij/zij wat meer steun. Als je naar de foto kijkt, zie je wat ik bedoel!

Ben je er klaar voor?

We gaan vliegen!

Laat je kind weten dat jullie van start gaan en trek de deken zachtjes naar je toe, zodat je kind de beweging met het lijf goed kan bijbenen. Als je bij een cadeautje aan de linker- of rechterzijde aangekomen bent, houdt dan even de deken stil en nodig je kind uit om het “cadeautje” met beide handen te pakken terwijl hij/zij blijft zitten.

Als alle cadeaus verzameld zijn, roept de kerstman “ojee we worden overvallen door een pak sneeuw”!

Qua prikkels is het goed om deze activiteit te laten volgen door activiteit 3. Voor kinderen die vaak meer spanning hebben, zou ik deze activiteit kort doen en dan doorgaan naar nummer 3.

Je kunt er ook voor kiezen dat de kerstman juist cadeaus wil bezorgen, zet dan bij aanvang de cadeaus bij je kind in de deken. En laat je kind onderweg de ene keer links en de andere keer rechts cadeaus uit de “arrenslee” zetten, terwijl je even wacht met de deken weer in beweging brengen.

3. Onder de sneeuw vandaan/uit de sneeuwgrot kruipen

“Poe hé, is dat pak sneeuw net boven op ons gevallen!”

Deze activiteit werkt kalmerend en geeft je kind informatie over zijn/haar lijf, en is natuurlijk ook leuk om te doen. Wat je nodig hebt is een (gevouwen) deken of een yogamatje (dit werkt nóg beter)!

Laat je kind op de deken/mat liggen in de breedte, op een stuk van de zijkant af en met het hoofd en de voeten buiten de mat. Rol het stuk zijkant over je kind heen en rol je kind zo losjes in én met de mat tot de deken/mat opgerold is en je kind nog wel iets ruimte heeft om te bewegen (anders kan je kind er niet uit kruipen).

Bereid je kind voor wat je gaat doen, dus dat je gaat rollen, en welke kant je opgaat. En niet onbelangrijk, denk om het hoofd van de hulp-kerstman/vrouw bij het rollen wink

Als je kind opgerold is, leg je de rol met je kind erin op de buikzijde en laat je je kind eruit kruipen.

Velen vinden dit heerlijk, vooral als je tussendoor nog complimenten geeft of aangeeft dat er steeds meer sneeuw aan de kant gaat terwijl hij/zij eruit kruipt.

Je kunt deze activiteit meerdere keren herhalen!

4. Het Vliegende Kerstbomen Spel

Speciaal voor de Decembermaand heb ik een superleuk spel ontwikkeld, waarbij kinderen vanuit spel aan verschillende ontwikkelingsaspecten (o.a. de mondmotoriek) werken, zonder dat ze dit door hebben!

Het heet Het Vliegende Kerstbomen Spel.

Je kunt er een hele activiteit van maken (met het kleuren, knippen en plakken erbij) of het alleen als mondspelletje doen. Het spel zorgt o.a. voor ontlading/ontspanning, het stimuleren van gezichts- en mondcontrole, samenwerking van de ogen, oog-hand / mond-hand controle en fijne motoriek.

Ook na de kerst kun je dit spel nog spelen, die kerstbomen moeten opgeruimd worden toch? wink

Laat die kerstbomen maar vliegen!!!

In Deel 2 van de blog deel ik nog een ander leuk spelletje voor de mondmotoriek.

Het spel is te bestellen via deze knop:

Hopelijk heb je nu nieuwe inspiratie voor de kerstvakantie met deze activiteiten!

Wil je meer tips waarmee je jouw Kieskeurige Eter kunt helpen om beter tot eten te komen?

Volg dan de online training Kieskeurige Eters S.O.S.!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

De kracht van focus: hoe jouw eigen mindset als ouder invloed heeft op (de situatie rondom het eten van) je kind

De kracht van focus: hoe jouw eigen mindset als ouder invloed heeft op (de situatie rondom het eten van) je kind

Wist je dat jouw eigen mindset invloed heeft op de ontwikkeling van je kind én daarmee ook de situatie rondom het eten? Het is super belangrijk dat je je hier bewust van bent. Jij hebt namelijk als ouder ook de bepalende factor in handen of een situatie überhaupt kan gaan veranderen of niet. In deze blog lees je er meer over én vind je een aantal tips!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin