Home » Blog » Inspiratie » Leuke tips voor de kerstvakantie – Deel 2

Leuke tips voor de kerstvakantie – Deel 2

door | 3 jan, 2022 | Inspiratie

Na deel 1 van de blog, kon deel 2 natuurlijk niet uitblijven wink

Hierbij nóg een aantal leuke én nuttige tips voor activiteiten om met je kind te doen in de kerstvakantie!

1. Sneeuwtekening maken

Met je kind kun je superleuke sneeuwtekeningen maken, als je gebruik maakt van scheerschuim!

Zelf gebruik ik met kinderen altijd deze fijne scheerschuim van de Spar, hij voelt heerlijk aan en er zit weinig geur aan. Bedenk van tevoren of je je kind lekker zijn/haar gang wilt laten gaan (en bijv. armen ook ingesmeerd mogen worden of dat je je kind een schortje aantrekt.

Het scheerschuim kun je op een teken-onderlegger spuiten of super praktisch: op de douchemuur.

Je kunt van alles tekenen in én met het schuim, laat je fantasie lekker gaan!

Het schuim tussen de handen voelen is óók heerlijk.

Om het extra December- of winterachtig te maken, kun je een kloddertje verf (geschikt voor kinderen) erop laten vallen. Bijv. groen, rood of blauw! Zie wat het met je kind doet, je kind wordt alerter door het mengen van de kleuren. (Let wel even op de kleren als je de verf toevoegt).

Als je verf toe wilt voegen, is het handiger om de activiteit aan tafel te doen.

Deze activiteit is zowel geschikt voor kinderen met gevoelige als minder gevoelige handen.Het kan wel zijn dat kinderen met gevoelige handen de verf erbij minder kunnen waarderen (andere structuur) of dat kinderen met minder gevoelige handen de scheerschuim met de verf in de mond willen stoppen.

2. Sensorische winterboxen

Kinderen vinden het vaak heerlijk om met hun handen bezig te zijn, en het is niet alleen leuk maar ook nog eens supergoed voor een kind!

Door de handen te stimuleren, stimuleer je namelijk indirect de mond, win-win dus!

(Dit komt doordat deze gebieden naast elkaar liggen in de hersenen)

Je kunt als kerstbox een schoenendoos, plastic bak met deksel, of bijv. afwasteil gebruiken.

Qua materiaal zijn er veel variaties mogelijk! Ik zal je 3 winter-voorbeelden geven. Je kunt dennenappels in de box doen, of rijst of macaroni. En nu komt het leuke: je kunt de rijst of macaroni namelijk verven in winterkleuren, zoals wit, rood, groen, of blauw.

De combi’s rood/wit/groen en wit/blauw/lichtblauw in een bak zijn erg leuk!

Als je de rijst of macaroni na het verven in een afgesloten bak bewaart, kun je hem elk jaar gebruiken!

Je kunt wat themavoorwerpen toevoegen aan de bak of juist bakjes en lepels. Ook kun je wat dingen in de bak verstoppen, zodat je kind deze kan zoeken. Onder de foto staan de linkjes waar beschreven staat hoe je de materialen kunt verven.

Deze activiteit met de genoemde structuren is zowel goed voor kinderen met gevoelige als minder gevoelige handen. Het verstoppen en zoeken in de bak is helpend voor kinderen die van zichzelf minder alert zijn.

De 2 foto’s rechts komen van Etsy. Zelf raad ik aan om minder materialen in de bak te doen, zodat je kind ook echt uitgenodigd wordt om de rijst/macaroni/dennenappels te voelen met de handen én het overzichtelijk blijft.

De linkjes om de materialen te verven: rijst en macaroni.

(Ze zijn in het Engels)

3. Ijsschots-springen

Voor kids die het lekker vinden om te bewegen, is deze activiteit top!

Je legt een aantal ijsschotsen neer op de grond (deze op de foto zijn cirkels van anti-slip materiaal), en springen maar! Als alternatief kun je afplaktape gebruiken die je normaal bij schilderen gebruikt en hiermee cirkels of vierkanten maken op de grond.

Super praktisch én goedkoop!

Je kunt een parcoursje maken of een aantal schotsen van de ene kant naar de andere kant leggen.

Eventueel kun je je kind iets naar de overkant laten brengen. (“red de knuffels uit de ijszee!” o.i.d ). Houd je kind minder van springen, dan is het stappen van de ene naar de andere tegel al een goede activiteit, deze vraagt concentratie en focus met de ogen.

Stem wat je kind aan de voeten heeft even af met de gladheid van de vloer smile

4. De pinguïns helpen

De pinguïns willen een sneeuwballentoren maken, kun jij ze helpen?

Dit spelletje is o.a. goed voor de mondmotoriek, mond- en gezichtsbesef, samenwerking van de ogen en coördinatie van je kind. Wat je nodig hebt, is een rietje, een a4tje en een paar mini-plukjes watten of mini-propjes papier.

Op het a4tje teken je rechts een vierkant, links een cirkel, rondjes of pinguïnvoetjes van rechts naar links op het vel, én natuurlijk een pinguïn!

Rechts op het blaadje leg je dan de “sneeuwballen” en de uitdaging voor je kind is om ze met het rietje op/vast te zuigen en dan met het rietje te bewegen zodat de sneeuwbal verplaatst wordt.

Als je kind hier nog moeite mee heeft, nodig je kind dan uit om de sneeuwbal stap voor stap op de pinguïnvoeten/cirkels te verplaatsen. Je kunt ook een stuk van het rietje afknippen om het makkelijker te maken voor je kind.

Als je kind al een (redelijk) goede mondcontrole heeft, kun je je kind de stap in één keer laten maken van de sneeuwballen rechts naar de verzamelplaats links op het papier in de cirkel.

Om je kind te belonen voor de activiteit, kun je daarna nog een “sneeuwballengevecht” houden en de sneeuwballen naar elkaar toeblazen! Dit kan zowel hard als zacht, blazen zorgt voor ontlading en ontspanning!

Dit spel is zeer geschikt voor kinderen die moeite hebben met hun mondmotoriek of hele kieskeurige eters zijn. 

Hopelijk maken jullie ook van deze activiteiten weer een feestje!

Wil je meer leuke tips? Volg mij dan op Instagram of Facebook!

Ben jij benieuwd wat maakt dat ik ook tips voor activiteiten geef waarmee jouw Kieskeurige Eter het hele lichaam gebruikt? Ontdek dit dan in de online training Kieskeurige Eters S.O.S.

Na deze online training heb je eerste tips die je gelijk zelf kunt toepassen én weet je WAAROM jouw kind weinig/kieskeurig eet!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

Wanneer je kind meer of vaak om nabijheid vraagt, kan dit erachter zitten

Wanneer je kind meer of vaak om nabijheid vraagt, kan dit erachter zitten

Misschien ken je het wel, je hebt je kind nét speelgoed gegeven zodat hij/zij even zelf kan spelen. Je bent nog geen 2 tellen weg en… “MAAM” of “PAAP”. Zucht, je dacht net 2 tellen voor jezelf te hebben. Het valt je wel op dat je kind je vaker “even iets wil laten zien” of regelmatig om hulp vraagt. In deze blog lees je wat erachter kan zitten als je kind meer om nabijheid vraagt!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin