Home » Blog » Inspiratie » Voedings-expert aan het woord: welke voedingsstoffen heeft jouw kind nodig?

Voedings-expert aan het woord: welke voedingsstoffen heeft jouw kind nodig?

door | 28 jan, 2023 | Dagelijkse situaties, Inspiratie

Vandaag een toffe gastblog van niemand minder dan Voedings-expert Charlotte! Zij neemt je mee in welke voedingsstoffen jouw kind nodig heeft, waar deze in zitten én wat verder voor jouw kind belangrijk is op het gebied van voeding!

Hi, ik ben Charlotte. Ik werk inmiddels 7 jaar als voedingsdeskundige en transformatiecoach. Misschien ken je mij wel van Instagram en mijn Charlie’s Kitchen kookboek.

Ik coach inmiddels al 7 jaar mensen op het gebied van voeding en supplementen. Ik zie het dan ook als mijn missie om mensen bekend te maken met hoe dat prachtige mooie lichaam van ons werkt en wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

“Jouw lichaam werkt voor jou en wil jou elke dag voorzien van levensenergie”

En ik zie het als taak van de ouders om de kennis te hebben om goed voor zichzelf te zorgen en daarmee met hun gedrag het voorbeeld te zijn voor de kinderen. Wist je dat kinderen tussen de 0 en 8 jaar gedrag overnemen van de ouders?

Dit wordt opgeslagen in hun brein. Er wordt een blauwdruk gemaakt.

Een voorbeeld

Jullie hebben thuis altijd een grote fruitschaal vol gevarieerd gekleurd fruit op tafel staan, snoeptomaten op het aanrecht en een koelkast vol groenten. En jij, als ouder, pakt dagelijks daar een appel of bijvoorbeeld een mandarijn van om te eten, dan is dat wat een kind opslaat als gedrag.

Wat veel ouders doen is hun kind kennis willen geven, wat ook fantastisch is en wat ik zeker toejuich, maar een kind slaat pas na zijn 8e die kennis op. En het gedrag dat hij/zij ziet tussen 0 en 8 jaar is dat wat 70% van zijn volwassen gedrag gaat bepalen!

Je leest het goed… 70%! Dus hoe jij als ouder eet, wanneer je eet, wat je eet enz. is allemaal superbelangrijk.

Neem je de tijd om te koken? Om te eten?

Heb je liefde en respect voor voeding en dus ook voor dat mooie lichaam van je?

Dit geldt overigens ook voor andere dingen. Hoe ga je als ouders om met onverwachte dingen, veranderingen, ruzies enz. Het kind kopieert jouw gedrag en dat bepaalt in zijn volwassen toekomst 70% van het gedrag.

Vanaf 30 jaar wordt de volwassene bewuster en kan gedrag veranderd worden door bewust te kiezen en helder te maken voor zichzelf wat hij/zij belangrijk vindt, wie hij/zij wil zijn en hoe hij/zij zich wil voelen.

De juiste voeding voor kinderen

Ik wil dat je beseft dat kinderen nog groeien, de hersenen, het zenuwstelsel en het lichaam zijn nog “in de maak”. Alles wat zij tot zich nemen wordt onderdeel daarvan.

En bij tekorten zullen na maanden of jaren klachten optreden als vermoeidheid, concentratieproblemen, maar ook ADD en ADHD beginnen al bij tekorten vanaf de zwangerschap!

Nu je dit weet ga ik je helpen met wat een kind nodig heeft voor voeding.

Een kinderlijf van 4 tot 18 gaat het beste op 4 of 5 eetmomenten per dag.
Deze eetmomenten moeten rijkelijk gevuld zijn met eiwitten. Eiwitten vind je in vis, vlees, gevogelte, peulvruchten en soja.

Het lichaam is nog in de groei en de cellen die groei mogelijk maken hebben eiwitten nodig om te bouwen. Daarbij zorgen eiwitten voor een stabiele bloedsuikerspiegel (zo krijg je geen snack-attack kind), constante energie en een verzadigd gevoel.

Dit alles zorgt voor rust in het hoofd en lijf, iets dat bijvoorbeeld de schoolprestaties verbetert en zorgt voor een kwalitatieve nachtrust. En die nachtrust is ook weer zo belangrijk voor de groei van het kind (of puber).

Het brein wordt in deze jaren gevormd en dit bepaalt voor een groot deel de rest van het leven.

Daar zijn twee dingen superbelangrijk voor:

1. Voldoende water drinken – het brein krimpt ‘s nacht met ⅔ en heeft in de ochtend direct benzine (water) nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zowel voor jou als volwassene, maar zeker ook voor het kind.

Leer het aan dat je de dag start met een groot glas water. Dit is 250 ml tot 12 jaar daarna 500 ml.

2. Gezonde vetten – Jouw brein is het allervetste orgaan en daarom is het superbelangrijk dat een kind – om het brein goed te laten groeien – voldoende vetten binnenkrijgt. Denk aan vette vis en olijfolie en zeker aan omega 3 zuiver supplement (vloeibaar).

Ik werk inmiddels een tijd met vetzuurbalans bloedtesten om te meten of dat voldoende aanwezig is. Dit geldt overigens ook voor volwassenen.

Een tekort aan omega leidt tot stressgevoeligheid, depressie, overprikkeld brein, ADD- en ADHD klachten, hart- en vaatproblemen, slechte opname van voedingsstoffen en bij vrouwen voor een hormonale disbalans en soms zelf uitblijven van de menstruatie!

Dus we weten nu het aantal eetmomenten en wat het brein nodig heeft.

Laten we nu gaan kijken naar wat het lichaam nodig heeft om optimaal te groeien en te functioneren!

  • Drie stuks fruit per dag (let op dat je deze altijd met eiwitten geeft i.v.m de bloedsuikerspiegel);
  • 300 – 500 gram groenten per dag;
  • Graanproducten als volkoren brood, rijstwafels en een SUPERFOOD: havermout!
  • Twee keer per week rijkelijk vette vis;
  • Een multivitamine met omega (vloeibaar!).
    https://www.vitakruid.nl/products/multi-dag-nacht-junior
    (Kortingscode = echtinbalans)

Wat zijn dingen waar je op moet letten (balans)?

Natuurlijk zijn dit suiker en transvetten.

Denk aan de beroemde Sultana, Evergreen, snoep, Wicky drinkpakjes, voorverpakte kinderkoekjes, chips enz. Ik geef altijd de 80-20 regel aan. Je kiest ervoor om 80% het lichaam te geven wat het nodig heeft, zo kan je een tussendoortje bijvoorbeeld ook vervangen door een plak bananenbrood. En in die overige 20% mag je ook je brein bevredigen (en dat van het kind).

Dit is balans en zorgt voor rust.

Maar wees je ervan bewust dat al deze marketingknallers vol zitten met transvetten (omega 6) die de lichaamsgroei vertragen, de werking van het brein tegengaan, bloedvaten vernauwen enz. Je lichaam kan het in een goede balans verwerken en zo kan je en genieten van dit en een gezonde leefstijl voor jou en je kind ervaren.

Je kunt Charlotte volgen via Facebook en Instagram en haar kookboek met heerlijke recepten voor een energieke leefstijl vind je hier

Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind (meer van) de juiste voedingsstoffen binnen krijgt?

Lees dan de blog over Voedings-hacks!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

Voedzame(re) pannenkoeken voor kinderen

Voedzame(re) pannenkoeken voor kinderen

Veel ouders van Kieskeurige Eters maken zich zorgen of hun kind wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Pannenkoeken zijn voor bijna elk kind wel favoriet, daarom lees je in deze blog een recept voor pannenkoeken met meer voedingsstoffen, een win-win!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin