Home » Blog » Sensorische Integratie » Magnesium en je kind

Magnesium en je kind

door | 17 jan, 2023 | Inspiratie, Sensorische Integratie

Vandaag wil ik het met je hebben over de kracht van Magnesium! Misschien denk je nu gelijk aan dat witte spul dat je op je handen deed tijdens de gym op de basisschool. Dat is niet wat ik bedoel wink Magnesium is namelijk ook aanwezig in het lichaam van je kind en speelt hier een belangrijke rol, onder andere in de prikkelverwerking van je kind. Ieder kind heeft prikkelverwerking, dit betekent dat de informatie vanuit het lichaam en de omgeving verwerkt worden door de zintuigen en vormt de basis van de ontwikkeling van een kind. In deze blog neem ik je mee in de rol die Magnesium speelt in het lichaam en de invloed die het heeft op de prikkelverwerking.

Wat is Magnesium en wat doet het?

Magnesium is een mineraal dat het lichaam ondersteunt in verschillende functies en een belangrijke rol speelt in de:

  • energiehuishouding
  • aansturing van de stofwisseling
  • eiwitproductie
  • versterking van botten en tanden
  • ontspanning van het lichaam
  • prikkelverwerking door het zenuwstelsel
  • nachtrust

Verder stimuleert het de vetverbranding, ondersteunt het andere vitamines en mineralen in hun werking, voorkomt het aderverkalking, ontspant het spieren, versoepelt het gewrichten en bloedvaten en voorkomt het bloedstolsels.* Het draagt daarmee ook bij aan een goede focus, concentratie, de geheugenfuncties en heeft het ook invloed op de kwaliteit van je slaap/nachtrust.

Jouw kind en Magnesium

Voor de groei van je kind is Magnesium belangrijk, omdat het al deze verschillende processen in het lichaam ondersteunt en heel belangrijk: het helpt je kind bij de optimale ontwikkeling van de botten, tanden en spieren.

De weg waarlangs je kind dit mineraal binnen krijgt, is normaal gesproken via de voeding. Als jouw kind voldoende Magnesium binnen krijgt (door de juiste en gevarieerde voeding), zal je kind zich optimaal ontwikkelen en verder weinig klachten ervaren.

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) Magnesium voor je kind, vind je onderaan deze blog!

Als je kind een tekort aan Magnesium heeft, kan je kind o.a. klachten ervaren als vermoeidheid, moeite met concentratie, slaapproblemen, infectiegevoeligheid, buikpijn, koorts en hoofdpijn.*

Prikkels verwerken

Zelf werk ik als Prikkelverwerkingstherapeut met Kieskeurige Eters en kinderen waarbij de prikkelverwerking anders verloopt. Deze kinderen hebben moeite met het verwerken van bepaalde prikkels, omdat deze informatie anders binnenkomt in de zintuigen en de verwerking ervan in het zenuwstelsel anders verloopt.

Hierdoor reageren zij anders op bepaalde prikkels die zij ervaren met/in het lichaam of in de omgeving. En ontwikkelen zich op een andere manier op het gebied van bijv. eten (gaan hierdoor kieskeurig eten), slapen, concentratie, bewegen, spel, spraaktaal, verzorging, energie, zelfstandigheid, contact etc.

Voorbeelden hiervan vind je als je op deze pagina iets naar beneden scrollt.

Dit kan zowel bij kinderen met als zonder “label” voorkomen. Wel is het zo dat bij kinderen met Autisme de prikkelverwerking altijd anders verloopt, waardoor zij vaak anders op prikkels reageren. Ook bij kinderen met Syndroom van Down, TOS, ADHD etc. komt dit veel voor.

In deze afbeelding kun je zien hoe je kind bij een “normaal verlopende” prikkelverwerking (l) reageert en hoe je kind reageert bij een anders verlopende prikkelverwerking (r).

Wat ik zie als kinderen moeite hebben met het verwerken van prikkels, is dat ze bijv. op elke prikkel kunnen reageren, de ene keer wel en de andere keer niet reageren of prikkels juist niet of minder goed opmerken.

Dit zorgt ervoor dat je kind vaak een hoger stresslevel heeft omdat de “filter” nu minder goed werkt: het lichaam maakt minder goed onderscheid tussen een waarschuwende prikkel (gevaar!) en een niet waarschuwende prikkel (veilig).

Mogelijk hebben zij daardoor een ander Magnesium-gehalte in hun lichaam dan kinderen waarbij de prikkelverwerking normaal verloopt. Van Magnesium is namelijk bekend dat wanneer er een hoger stresslevel is, de Magnesium-behoefte in het lichaam toeneemt (dit kan dan zelfs tot 2x zo groot zijn).*

En zoals ik aan het begin van deze blog deelde, draagt Magnesium bij aan de verwerking van prikkels door het zenuwstelsel.

Ondanks dat de oorzaak van een andere prikkelverwerking in de zintuigen en het zenuwstelsel ligt, kan Magnesium voor deze groep kinderen mogelijk wel positief bijdragen aan de mate van ontspanning, de prikkelverwerking, focus/concentratie, de ondersteuning van andere vitamines en mineralen in het lichaam en de nachtrust, gezien de achtergrond en werking van Magnesium.

Dit is een theorie welke gebaseerd is op mijn kennis over prikkelverwerking en de kennis die ik over Magnesium heb opgedaan, deze wordt momenteel nog niet door gegrond wetenschappelijk onderzoek ondersteund. 

Mijn ervaring met Magnesium

Eind 2022 kwam ik voor het eerst in aanraking met Magnesium tijdens een Magnesium-challenge. Zowel vanuit mijn rol als Prikkelverwerkingstherapeut, als ook vanuit persoonlijke ervaring, was mijn interesse gewekt.

Zelf weet ik namelijk als geen ander hoe het is om moeite te hebben met bepaalde prikkels. 

Tijdens mijn leven heb ik al vanaf jonge leeftijd verschillende ongelukken meegemaakt, waardoor mijn zenuwstelsel steeds weer letterlijk een klap te verwerken kreeg. Het stond volop aan en kon reageren op bijna elke prikkel. 

Dit zorgde voor verschillende uitdagingen op fysiek gebied, zoals weinig energie, moeite met slapen, vaak pijn hebben, en later ook minder goed tegen licht en geluiden kunnen, moelijk kunnen ontspannen, en mijn lijf werd gevoeliger voor strakkere kleding (ivm bepaalde zenuwen). Ook had dit mentaal zijn weerslag en zorgde voor veel onrust in mijn hoofd.  

Door de jaren heen heb ik naast rust veel aangepakt om mijn lichaam te ondersteunen en hier verandering in te brengen, ook op het gebied van artsen/therapeuten. Omdat de gebeurtenissen elkaar bleven opvolgen, kwam er eigenlijk weinig ruimte voor herstel.

Afgelopen jaar kwam Magnesium op mijn pad. Ik merkte op de momenten dat ik Magnesium aanbracht op mijn lichaam of wanneer ik een (voeten)bad nam, dat ik daarna meer ontspanning voelde in mijn lichaam, meer rust ervaarde in mijn hoofd en iets meer energie voelde.

Ik dacht “WOW dit is bizar!” en tegelijkertijd ontzettend interessant.

Mijn achtergrond en ervaring deel ik overigens niet om hiermee te zeggen “dit werkt voor mij, dit moet je ook doen”. Het delen doe ik puur om je, ook vanuit mijn professie, te laten zien hoe het zenuwstelsel werkt, hoe het anders kan werken en welk effect Magnesium kan hebben op het zenuwstelsel.

Om je kansen te laten zien. 

En omdat letterlijk de eerste vraag die in mij opkwam toen ik dit effect ervaarde, was: “zou dit dan ook iets kunnen betekenen voor de kids waar ik mee werk?”.

Magnesium en jouw kind

Mogelijk heeft Magnesium ook voordelen voor jouw kind, daarom wil ik hier met je over delen. Zelfs als je kind een “normale” prikkelverwerking heeft, kan het bijdragen aan vele belangrijke processen in het lichaam.

En mogelijk krijgt jouw kind op dit moment niet voldoende Magnesium binnen via voeding.

Om voldoende Magnesium uit voeding te kunnen halen, moet je namelijk ook bepaalde producten eten (waar deze stof in zit) en lang niet iedereen eet (voldoende van) deze producten. Hierbij kun je o.a. denken aan broccoli, spinazie, avocado’s, noten, pitten, zaden, vette vis, pure cacao, bananen. 

Dit zijn vaak niet de producten waar kids van houden (uitgez. broccoli & bananen), is mijn ervaring. 

(En dan nog zou je bijv. 10 bananen of 7 avocado’s per dag moeten eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Magnesium te komen, dat is niet gezond en daarom ook niet aan te raden.) 

Heeft jouw kind moeite met het verwerken van of reageert hij/zij anders op bepaalde prikkels?

Of eet jouw kind kieskeurig? (Bij de Kieskeurige Eters waarmee ik werk, zie ik vaak een eenzijdig voedingspatroon – grote kans dat zij hierdoor niet altijd de benodigde voedingsstoffen in de “juiste” hoeveelheid binnen krijgen – dit geldt ook voor Magnesium).

Dan kan je kind er baat bij hebben om extra Magnesium te krijgen.

Over voeding heb ik net al toegelicht waarom dit is en over kids met een andere prikkelverwerking beschreef ik eerder in deze blog dat het voor hen mogelijk positief kan bijdragen aan de mate van ontspanning, de prikkelverwerking, focus/concentratie, ondersteuning van andere vitamines en mineralen in het lichaam, en de nachtrust.

De meest vriendelijke manier van Magnesiumopname voor een kind is via een voetenbad. Dit is super simpel en prikt niet! Het gebruik van Magnesium-zout is niet schadelijk of gevaarlijk en het wordt door het lichaam verwerkt. (Hierover lees je meer onder het kopje dosering).

Je kunt bijv. 1x per dag een voetenbad aan je kind aan te bieden – de dosering vind je onderaan de pagina.

Een voetenbad

Een voetenbad maken is super eenvoudig: pak een afwasteil, doe de magnesium-kristallen erin, warm water erbij, roer met je hand (of een lepel) om de kristallen op te lossen, en klaar!

Je kunt samen met je kind een voetenbad nemen, of je kind dit alleen laten doen (geef dan bijv. iets als speelgoed). Als je dit samen doet, kun je bijv. ook samen lezen.

Een goed moment hiervoor is bijv. einde middag of ‘s avonds, zo profiteer je van de ontspanning richting het slapen gaan!

De dosering vind je hieronder en de magnesium-kristallen vind je hier.

(Mocht je na een aantal dagen voetenbad nog weinig effect merken, dan zou je de dosering iets kunnen verhogen.)

ADH Magnesium & Dosering (voeten)bad voor je kind**

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Magnesium is afhankelijk van de leeftijd van je kind, en is als volgt:

  • 1-3 jaar 80 mg
  • 4-8 jaar 130 mg
  • 9-13 jaar 240 mg

Qua dosering Magnesium-kristallen, in een voetenbad betekent dit het volgende:

  • kind vanaf 1 jaar  – 125 gram kristallen in 3 liter water.
    • Het water moet boven de enkels uitkomen, gebruik het voetenbad minimaal 20 (tot 30) min.
    • Tip: gebruik een voetenbad samen met je kind

Qua dosering Magnesium-kristallen, in een bad(je) betekent dit het volgende:

  • baby’s – 50 tot 100 gram kristallen in een kinderbadje
  • peuters – 250 tot 300 gram kristallen in een kinderbad
    • Een peuter mag 5 tot 10 minuten baden in Magnesium
  • kind vanaf 4 jaar – 500 gram kristallen in een badkuip, vul het bad tot het hele lichaam bedekt is
    • Een kind vanaf 4 jaar mag maximaal 20 minuten baden in Magnesium

Werking Magnesiumzout**

De werkzame stof in Permsal Magnesium is Magnesiumchloride. Dit is een Magnesiumzout dat we bij ons dragen in de vorm van lichaamsvocht, oftewel een lichaamseigen stof. Je lichaam herkent dit Magnesiumzout direct en daarom wordt het snel en effectief opgenomen via de huid.

Ook kun je via deze methode (huidopname) nooit een te veel aan Magnesium gebruiken.

Wanneer cellen verzadigd zijn, nemen ze simpelweg niets meer op. Om die reden is het gebruik van Magnesiumzout veilig voor zowel kinderen als volwassenen. En daarom is de dosering voor een jong kind bijna gelijkwaardig aan dat van een volwassene.

De Magnesium-kristallen zijn de meest vriendelijke manier van Magnesiumopname voor een kind.

    Ik hoop dat je veel aan deze blog hebt gehad!

    Het lijkt me super leuk als je me laat weten wat je van deze blog vond en wat je merkt als je het voetenbad met je kind hebt gedaan! Je kunt me een berichtje sturen via Facebook of Instagram!

    Wil je weten hoe je je kind kunt helpen om ook meer van de (andere) voedingsstoffen binnen te krijgen?

    Bekijk dan de blog over Voedings-hacks!

     

    *Bron informatie – Permsal.nl

    **De informatie over de ADH, dosering en werking voor jouw kind zijn verstrekt door Permsal.

    Disclaimer: deze blog is niet gesponsord en enkel geschreven vanuit beroepsmatige interesse.

    Over mij

    Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

    Gerelateerde artikelen

    Voedzame(re) pannenkoeken voor kinderen

    Voedzame(re) pannenkoeken voor kinderen

    Veel ouders van Kieskeurige Eters maken zich zorgen of hun kind wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Pannenkoeken zijn voor bijna elk kind wel favoriet, daarom lees je in deze blog een recept voor pannenkoeken met meer voedingsstoffen, een win-win!

    lees verder

    0 Reacties

    Verzend een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin