Home » Blog » Sensorische Integratie » SI therapie
Een foto van SI therapie bestaande uit 2 foto's: links houd een jongen een mondtool tegen zijn mond voor de SI-therapie in het mondgebied en rechts zit een jongen op een rola met een touw in zijn handen en trekt zich naar de therapeut toe.

SI therapie

door | 26 apr, 2021 | Sensorische Integratie

SI therapie voor je kind: Wat is het, hoe gaat het in zijn werk, wordt het vergoed, en waar vind je een goede therapeut? Je vindt alle antwoorden in deze blog!

Als je deze blog leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar SI-therapie voor je kind. Misschien ben je er al bekend mee, misschien heb je nog geen idee hoe het in zijn werk gaat.

No worries, in deze blog neem ik je er helemaal in mee!

SI-therapie: Wat is het?

SI-therapie betekent Sensorische Integratie therapie, ook wel Prikkelverwerkingstherapie genoemd (SI = Prikkelverwerking). Tijdens deze therapie wordt er gewerkt aan de prikkelverwerking van je kind.

Prikkelverwerking vormt de basis van de ontwikkeling van ieder kind, zowel bij kinderen met als zonder “label”. Het betekent de verwerking van de informatie vanuit de zintuigen. Dit bepaalt hoe je kind (het lichaam van je kind) reageert op prikkels vanuit het lichaam en in de omgeving.

Een foto waarop Prikkelverwerking uitgelegd wordt, datgene waaraan tijdens SI-therapie gewerkt wordt. Op de foto is een boom te zien, de ontwikkeling van een kind verloopt van de wortels naar de top, laat de pijl rechts zien. Met bij de wortels de Prikkelverwerking - de verwerking van informatie vanuit de zintuigen, en in de top de vaardigheden.

De ontwikkeling van een kind kun je vergelijken met de groei van een boom, deze verloopt van de wortels (de basis) naar de vruchten (de top).

Als de prikkelverwerking bij jouw kind anders verloopt, dan reageert je kind anders op bepaalde informatie vanuit de zintuigen. Je kind kan dan bijv. bepaalde sensaties meer opzoeken of juist uit de weg gaan.

Ook kan je kind zich nét anders ontwikkelen of reageren op andere/meerdere gebieden, zoals eten, verzorging, emoties, energie, zelfstandigheid, leren, concentratie, etcetera. Waardoor je kind meer tijd, begeleiding of aansturing nodig kan hebben bij één of meerdere handelingen.

Wil je weten welke signalen je bij je kind kunt zien? De link hiervan vind je onderaan de blog!

Door SI-therapie leren de zintuigen van je kind anders met de informatie om te gaan, waardoor je kind beter met de prikkels om kan gaan waar hij/zij eerst moeite mee had. Hierdoor kan je kind anders op dingen gaan reageren en zo meer van zichzelf gaan laten zien.

Waardoor je kind vooruit gaat op alle ontwikkelingsgebieden!

Verschillende soorten SI-therapie

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten SI-therapie zijn. Zo zijn er niet alleen verschillende opleidingen voor therapeuten, waardoor het therapie-aanbod uiteen loopt. Er is óók verschil in de vorm van therapie die de therapeuten toepassen, zo heb je actieve therapie en passieve therapie.

Bij actieve therapie wordt er uitgegaan van een interventie vanuit spel, waarbij je kind tijdens het spel wordt gestimuleerd om anders met de bepaalde zintuiginformatie om te gaan.

Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het principe van neuroplasticiteit, dit betekent dat er nieuwe verbindingen worden gevormd in de hersenen. Door herhaling worden deze verbindingen steeds sterker, en zullen de hersenen voorkeur geven aan het gebruiken van deze nieuwe verbindingen.

Waardoor de oude verbindingen en daarmee deze manier van reageren op de prikkels vervalt. De hersenen hebben nu immers nieuwe wegen waar ze een beroep op kunnen doen!

Bij passieve therapie wordt er vooral gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan een verzwaringskussen, drukvestje, koptelefoon, verzwaringsdeken, etc. In onderstaande afbeelding kun je het verschil tussen passieve en actieve en actieve therapie in hersenen zien.

Op deze foto is het verschil tussen actieve en passieve therapie in de hersenen te zien. Je ziet op de foto 2 hersenhelften, 1 boven en 1 beneden. Daartussen een verbinding met een stoplicht (passieve therapie) en nog 2 nieuwe verbindingen tussen de 2 hersenhelften (actieve therapie).

Zoals je ziet wordt bij passieve therapie de verbinding in de hersenen aan- en uitgezet en worden er bij actieve therapie nieuwe verbindingen in de hersenen gevormd.

Praktisch gezien betekent dit dat je kind afhankelijk kan zijn/blijven van een hulpmiddel, omdat je daarmee alleen de verbinding aan- en uitzet en je kind geen nieuwe manieren van omgaan met de prikkels en daarmee nieuwe manieren van reageren aanleert, zoals bij actieve therapie.

Hoe gaat de SI-therapie in zijn werk?

Bij aanvang van de therapie vindt er eerst een intake plaats. Hierbij verkent de SI-therapeut je hulpvraag en wordt er vaak teruggevraagd naar hoe de ontwikkeling van je kind op de verschillende gebieden is verlopen vanaf jongs af aan.

Tip: vaak ligt er voor ons als SI-therapeut veel waardevolle informatie in hoe o.a. de motorische mijlpalen bij jouw kind verlopen zijn. Zorg dat je deze voor jezelf ergens opgeschreven hebt, zodat je hier bij het gesprek op terug kunt pakken.

Voor veel ouders is dit logischerwijs weggezakt, waardoor er misschien dingen vergeten worden.

Na de intake ontvang je vaak één of meerdere vragenlijsten, en wordt er afhankelijk van de werkwijze van de therapeut aanvullend een observatie gedaan. En eventueel een (uitgebreide) videoanalyse aan de hand van videobeelden van je kind.

Ook kan het zijn dat de therapeut een observatie van je kind wil doen in een andere omgeving, zoals school of kdv. Dit om te kijken welke signalen je kind daar laat zien en hoe je kind daar “functioneert”.

Als de SI-therapeut alle informatie binnen heeft, gaat deze aan de slag om het onderzoek uit te voeren. Afhankelijk van de therapeut zal deze de uitslag met je bespreken of een verslag schrijven. Daarna worden er vaak doelen opgesteld en kan de behandeling van je kind beginnen!

De behandeling bestaat meestal uit meerdere sessies, afhankelijk van de hulpvraag, gestelde doelen en werkwijze van de therapeut. Sommige therapeuten werken met losse sessies, andere therapeuten werken in trajectvorm.

Tijdens deze sessies werkt de therapeut met je kind aan het veranderen van de manier van reageren op prikkels. En krijg je vaak als ouders een aantal adviezen mee waar je thuis mee aan de slag kunt gaan.

Wordt de SI-therapie vergoed?

Of de therapie vergoed wordt, verschilt per therapeut. Vaak kun je dit op de website vinden van de betreffende therapeut, of kun je dit natuurlijk ook navragen bij je zorgverzekering.

Wat nog goed is om te weten, is dat er vaak wachtlijsten zijn bij SI-therapeuten en dat het dus even kan duren voordat je terecht kunt!

Waar vind je een SI-therapeut?

Er zijn verschillende manieren waarop je een SI-therapeut kunt vinden:

1. Zoek op Google naar SI-therapeut en de plaatsnaam erachter.

2. Website nssi.nl – dit is een lijst waar verschillende therapeuten opstaan per provincie gerangschikt. Echter staan hier alleen therapeuten op die zich hebben aangemeld voor de lijst.

3. Website Sensomotorische Integratie – therapeutenoverzicht. Ook dit is een lijst van therapeuten, met enkel therapeuten die zich hier voor ingeschreven hebben.

Ben je op zoek naar SI-therapie omdat je het gevoel hebt dat er véél meer in je kind zit dan dat er nu uitkomt? En wil je graag tips & tools zodat je je kind kunt helpen om deze potentie te laten zien?

Een foto welke SI-therapie laat zien. Links een jongen met een recht stokje met een V-stuk op het einde welke hij tegen zijn mond houdt terwijl hij intussen in de spiegel naar zichzelf kijkt. Rechts een jongen op een rola welke een touw vasthoud.

Een unieke en effectieve benadering vanuit FUN, spel én de 3 gouden voorwaarden voor groei van je kind!

Kijk dan hierboven in het menu bij mijn trajecten!

Eind 2014 ben ik bij het Curaçao Dolphin Therapy Center tijdens een leer/werkperiode in aanraking gekomen met prikkelverwerking. Het klikte direct en sindsdien is het mijn passie en heb ik me verder gespecialiseerd tot Prikkelverwerkingstherapeut (SI-therapeut).

Mijn ervaring van de afgelopen jaren heb ik gebundeld in 2 unieke en effectieve trajecten, waarbij ik op een actieve manier vanuit spel en FUN werk met je kind.

Daarnaast krijg je veel tips, tools en aanvullende kennis waarmee je na het traject zelf verder kunt om ontwikkeling van je kind stimuleren.

De trajecten geven echt een (ontwikkelings)boost aan je kind!

Wil je weten welke signalen je kunt zien bij een anders verlopende prikkelverwerking bij je kind?

Kijk dan op deze pagina en scroll een stukje naar beneden. Daar vind je een uitgebreid overzicht van verschillende voorbeelden van signalen die je kunt zien!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

8 Sensorische Materialen

8 Sensorische Materialen

Sensorische materialen – welk kind wil hier nou niet mee spelen? En het is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van je kind! In deze blog vind je 8 sensorische materialen!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin