Home » Blog » Sensorische Integratie » Stabiliteit en balans ontwikkelen zich vanuit de zintuigen

Stabiliteit en balans ontwikkelen zich vanuit de zintuigen

door | 20 jan, 2022 | Sensorische Integratie

Laatst maakte iemand een grapje tegen mij: “Zo, was je na die opmerking even uit balans?”. Vandaag wil ik het met je hebben over een andere balans wink én over stabiliteit, een functie waar we weinig bij stil staan als het goed gaat, maar die toch veel invloed heeft op ons dagelijks functioneren.

In deze blog leg ik je eerst uit hoe stabiliteit en balans zich eigenlijk ontwikkelen.

Daarna neem ik je mee in wat we kunnen doordat we dit hebben. En vervolgens vertel ik je hoe het eruit ziet bij je kind als deze functies zich anders ontwikkelen en waar je kind daardoor tegenaan loopt.

1. Hoe ontwikkelen stabiliteit en balans zich?

Door informatie vanuit de zintuigen kunnen stabiliteit en balans zich ontwikkelen.

Ken je nog het plaatje van de boom?

In het plaatje zie je dat een kind eerst

1. informatie vanuit de zintuigen krijgt (de wortels van de boom). Zo krijgt je kind informatie over wat hij/zij ruikt, ziet, hoort, proeft, voelt, waar hij/zij zich bevindt in de ruimte, informatie vanuit de spieren én signalen over zijn/haar (interne) behoeften (zoals honger, dorst, moeheid, wc-behoefte etc.).

Door deze informatie bouwt je kind

2. lichaamsbewustzijn op. Misschien denk je nu aan hoofd, schouders, knie en teen, het is net even anders. Het gaat er meer om dat je kind zijn/haar lichaam daardoor voelt, als in: wat voel ik (tast), waar is mijn lichaam in de ruimte, hoe ver ben ik van iets af, hoeveel kracht kan ik zetten en heb ik nodig.

Maar met de informatie van 1. (zintuigen) ontwikkelt je kind óók stabiliteit.

Vanuit het kunnen voelen waar je hoofd en lichaam zijn in de ruimte, hoe ver je van iets af bent én hoeveel kracht je voor iets nodig hebt, ontwikkel je stabiliteit.

Dit betekent eigenlijk dat je je spierspanning kunt afstemmen op je beweging(en) en zo je houding kunt handhaven als je staat, zit, beweegt of van houding wisselt.

Je balans hangt hiermee samen.

Als je een goede afstemming hebt, dan kun je goed je balans bewaren. Vanuit je stabiliteit ontwikkel je controle over je houding, houdingsregulatie.

2. Waar helpt het je bij?

Doordat je een goede stabiliteit en balans hebt, kun je ontzettend veel! Je kunt dus bewegen, zitten, staan, van houding wisselen, maar ook o.a…

  • lopen
  • rennen
  • springen
  • hinkelen
  • fietsen
  • overgooien
  • een beker met drinken naar de tafel brengen (zonder te morsen wink)
  • eten
  • etc etc.

Stabiliteit en balans zorgen ervoor dat je kind aan tafel kan zitten om te werken/schrijven/een activiteit te doen en daarbij met het lichaam de houding kan aannemen én vasthouden die daarvoor nodig is

3. Wat zie je bij je kind als stabiliteit en balans zich anders ontwikkelen?

Dat kan van alles zijn!

Als de stabiliteit bij je kind minder goed ontwikkeld is, zie je vaak ook een minder goede balans. Toch zijn kinderen vaak bewust of onbewust heel vindingrijk om wat ze minder makkelijk af gaat, op een andere manier te doen!

Ze gaan bijvoorbeeld op bepaalde momenten sneller bewegen, en zetten hun lichaam daarbij vast, zodat ze niet continu correcties hoeven te maken in hun stabiliteit. Soms bewegen kinderen juist minder omdat ze zich onzeker voelen over hun bewegingen en waar hun lichaam “is”.

Wat je verder ziet als een kind moeite heeft met stabiliteit, is dat hij/zij op een andere manier gaan zitten.

Bijv. onderuit hangen op de bank/stoel, (veel) in kleermakerszit zitten (dit zie je bijv. veel terug bij kinderen met Syndroom van Down en regelmatig bij kinderen met Autisme), of juist de W-zit.

De W-zit, waarbij de benen in de vorm van een W onder het kind liggen. Het kind ervaart door deze brede basis bij een mindere stabiliteit meer zekerheid.

Aan tafel zie je dat ze steun zoeken door de armen op tafel te leggen of zo het lijf vast te zetten. Ook kan je kind steun vinden in het hoofd met de armen steunen op tafel, en tijdens het werken aan tafel of het doen van een activiteit bijv. het hoofd op de romp vastzetten of de arm vast zetten.

Verder kan je kind onhandig zijn, snel ongelukjes hebben, regelmatig liggend spel laten zien, omvallen bij het wisselen van houding of het optillen van een been voor een andere positie, snel struikelen, houterige bewegingen maken, bij rennen een arm vlakbij het lichaam houden of juist als het kind een snellere beweging inzet dat er een arm of been nog achter het lichaam aan komt/slingert, of als je kind stil is gaan staan, dat het lichaam van je kind nog even doorbeweegt. Je kind kan snel van slag, angstig of gespannen zijn, of veel/snel wisselen in energie. 

Wist je dat wanneer de stabiliteit zich anders ontwikkelt bij een kind, dat dit invloed kan hebben op het eten en de spraak-taalontwikkeling? Hierdoor kunnen eetproblemen en/of spraak-taalproblemen, of een achterstand in de spraak-taalontwikkeling ontstaan.

Wat je ook kunt zien bij je kind, is dat hij/zij de voeten anders neerzet en/of anders loopt. De hersenen geven een signaal dat het lichaam een veiligere positie en daardoor meer zekerheid nodig heeft, omdat het lichaam door de mindere balans  snel een “gevaar”signaal krijgt.

Het lichaam reageert hier automatisch op door de stand van de benen/voeten te aan te passen. Hierdoor is er een bredere basis, waardoor er minder snel kans is om om te vallen en het aantal waarschuwende prikkels vanuit het systeem minder is. In de plaatjes hieronder zie je hoe dat eruit ziet.

Normale situatie: positie van de voeten en looppatroon

Andere situatie: de voeten staan verder uit elkaar, dit zorgt voor een bredere basis en andere manier van lopen

Andere situatie: de voeten staan iets verder uit elkaar en zijn gedraaid, dit zorgt voor een bredere basis en andere manier van lopen

Wat je zelf kunt doen

Als je je kind regelmatig in de W-zit ziet zitten, kun je het volgende doen. De W-zit is voor je kind namelijk een makkelijke/comfortabele houding op het moment dat hij/zij moeite heeft met de stabiliteit en zorgt ervoor dat je kind geen stabiliteit opbouwt. Nodig je kind uit om in plaats van met de benen naar achter, te zitten met de benen zijwaarts, of voor het lichaam (rechtuit, gebogen of bijv. de kleermakerszit). Vanuit deze houdingen kan je kind stabiliteit op gaan bouwen.

Wat je verder kunt doen is met je kind “paardje rijden”. Dit kan zowel als je kind op schoot zit, waarbij je verschillende bewegingen maakt. Hierdoor wordt je kind uitgenodigd om steeds bij te sturen in stabiliteit. Het kan ook als jij als ouder het paard bent, je kind op je rug zet en je je op handen en voeten voortbeweegt. Denk hierbij uiteraard wel om de veiligheid van je kind omdat je kind nu nog minder goed bij kan sturen. Het kan handig zijn als er dan iemand naast loopt.

2 andere oefeningen die je je kind kunt aanbieden, zijn de volgende:

– Spelen in buiklig: nodig je kind uit om (kort) vanuit buiklig te spelen. Dit kan al door een kussen onder de buik te plaatsen, zodat je kind zelf het lichaam moet oprichten om te spelen. Pas het speelgoed aan op de beweegmogelijkheden van je kind, je kind zal nu meer op “1 plek” spelen.

– Op de knieen bij tafel spelen: Laat je kind op de knieen zittend/staand bij tafel spelen. Hierdoor wordt je kind uitgenodigd om bij te sturen in stabiliteit vanuit de romp, maar ook wordt er een beroep gedaan op de hoofd-rompstabiliteit.

Wil je weten welke signalen je nog meer bij je kind kunt zien naast een anders ontwikkelde stabiliteit?

Lees er meer over op deze pagina:

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

SI therapie

SI therapie

SI therapie: wat is het, wat kun je verwachten, wordt het vergoed en waar vind je een goede therapeut? Je leest het allemaal in deze blog!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin