Home » Blog » Inspiratie » Oranjeschuim-challenge

Oranjeschuim-challenge

door | 11 jun, 2021 | Inspiratie

Heel Nederland kleurt weer oranje voor het EK voetbal!

Dat brengt nogal wat (extra) prikkels met zich mee: oranje vlaggetjes, shirts, partytenten, leeuwen, knuffels, petjes, brillen, sjawls, boa’s, schmink, vuvuzela’s, gejuich enz enz.

Als je kind moeite heeft met prikkels, kan dit nogal overweldigend zijn.

Hoe leuk is het dan als je een oranje activiteit vindt die geschikt is voor ieder kind, ook voor kinderen die gevoeliger zijn voor prikkels!

Namelijk: oranje scheerschuim! cool

In deze blog:

– Hoe maak je oranjeschuim?

– Hoe bied je het aan passend bij de behoeften van je kind?

– Onderaan de blog de oranjeschuim-challenge: 

   – Wie wordt de oranjeschuimkoning(in) van 2021?

   – Een gratis oranjeschuimdiploma voor je kind!

Belangrijk: Voor het maken maak ik onderscheid tussen kinderen die gevoeligere handen hebben en niet houden van vieze handen & dingen aanraken en kinderen die vieze handen prima vinden of voor wie ze niet vies genoeg kunnen.

Wist je, dat…

Voor kinderen die gevoeligere handen hebben en daardoor niet van vieze handen houden, scheerschuim wél een fijne prikkel is? Het is minder kleverig dan vingerverf en doordat je met je handen over de ondergrond beweegt en het schuim ertussen zit, geeft het een gelijkmatige druk.

Meestal moeten ze even wennen, daarna smeren ze het soms wel tot op hun schouders!

Ook is het leuk voor kinderen die moeite hebben om hun aandacht ergens bij te houden. Door het toevoegen van de kleuren en het mengen, worden de kinderen visueel ook gestimuleerd en worden ze vaak alerter.

 

Stap 1: Wat heb je nodig?

– Scheerschuim

– Knutselverf (oranje of geel en rood, géén olieverf, verf waar je normaal ook mee knutselt met je kind)

– Tafelzeil/placemat of een bak

– Evt. een schort voor je kind (omdat er verf in zit, kan het vlekken op kleding)

– Evt. een oude handdoek

 

Stap 2: Zijn de handen van je kind gevoeliger, normaal of minder gevoelig? 

Dit kan je opmaken uit hoe je kind met het aanraken van dingen omgaat. Als je kind absoluut niet houdt van vieze handen of liever weinig dingen aanraakt, lijkt dat meer op gevoelig.

Als je kind normaal reageert op dingen aanraken en vieze handen, is dat vaak wel duidelijk.

Als je kind minder gevoelige handen heeft, zoekt je kind vaak prikkels op met de handen d.m.v. dingen aanraken en vinden ze het vaak heerlijk om hun handen vies te maken en ermee te ontdekken.

 

Stap 3: Voorbereiding

Maak de omgeving scheerschuim-proof d.m.v. een tafelzeil/placemat of een bak waar het schuim in kan. En doe je kind een schort voor of trek even het shirt uit, omdat je verf toevoegt en het kan vlekken op kleding.

 

Stap 4: Aan de slag!

Let op: ik maak bij deze stap onderscheid tussen een kind met gevoelige handen en een kind dat vieze handen prima vindt!

Mijn kind heeft gevoeligere handen

Als je kind gevoeligere handen heeft, raad ik aan om het oranje scheerschuim van tevoren zelf even te mengen/maken. Als je kind nog niet eerder met scheerschuim heeft gewerkt, is het fijn als het niet gelijk 2 verschillende structuren door elkaar hoeft te voelen en een positieve ervaring opdoet!

Maak het oranjeschuim door eerst scheerschuim op een tafelzeil/placemat te spuiten. Doe er naar eigen een paar druppels/kloddertjes oranje of geel en rode verf op. En mengen maar!

Als het oranjeschuim klaar is, kun je je kind uitnodigen om het (evt. samen) te ontdekken!

Als je kind gewend is aan het schuim, kun je nog variatie toevoegen door bijv. figuren erin te tekenen. Als je kind klaar is met het schuim, kun je gewoon de handen wassen of ze evt. met een oude handdoek schoonmaken.

Scheerschuim

Verf toevoegen

Mengen

Oranjeschuim!

Mijn kind vindt vieze handen prima

Als je kind vieze handen prima vindt of gek is op vieze handen, kan je de activiteit iets uitgebreider maken en je kind zelf het oranjeschuim laten mengen!

Doe eerst scheerschuim op de ondergrond, en laat je kind er lekker aan voelen en mee ontdekken.

Als je ziet dat je kind gewend is aan het schuim en toe is aan een volgende stap, doe je er naar eigen inzicht een paar kloddertjes oranje of geel en rode verf op. Nodig je kind uit om het schuim met de verf te mengen door er met de handen doorheen te bewegen.

Vaak worden kinderen alerter bij deze stap, omdat er kleuren toegevoegd worden en er tijdens het mengen ook verschillende kleurtaferelen ontstaan.

En uiteindelijk heb je ook: oranjeschuim!

Je kunt dan nog variatie toevoegen door bijv. figuren erin te tekenen. Als je kind klaar is met het schuim, kun je gewoon de handen wassen of ze evt. met een oude handdoek schoonmaken.

En dan: de oranjeschuim-challenge!

Het lijkt me super leuk om te zien hoe jouw kind geniet van/met het oranjeschuim!

Daarom organiseer ik de oranjeschuim-challenge!

Wil je dat jouw kind kans maakt op de titel “Oranjeschuimkoning(in) van 2021”?

 Deel dan in een reactie op de Facebookpagina onder het Oranjeschuimbericht een foto van jouw kind in actie met oranjeschuim! Je kind mag onherkenbaar op de foto.

Vergeet niet de Facebookpagina te liken zodat je kunt volgen wie er met de titel vandoor gaat!

Je kunt je foto plaatsen t/m 23 juni.

– Uit alle foto’s kies ik op 24 juni 20.00 dé Oranjeschuimkoning(in) van 2021. Deze ontvangt een leuke attentie 🙂

 

Het Oranjeschuimdiploma is inmiddels niet meer beschikbaar.

 

En als laatste: mocht je kind gevoeligere of juist een stuk minder gevoelige handen hebben, dan kan het zijn dat je kind in dat gebied prikkels anders verwerkt. Via deze knop kom je op de pagina waar je meer kunt lezen over hoe prikkelverwerking werkt!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

8 Sensorische Materialen

8 Sensorische Materialen

Sensorische materialen – welk kind wil hier nou niet mee spelen? En het is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van je kind! In deze blog vind je 8 sensorische materialen!

lees verder
Wanneer je kind meer of vaak om nabijheid vraagt, kan dit erachter zitten

Wanneer je kind meer of vaak om nabijheid vraagt, kan dit erachter zitten

Misschien ken je het wel, je hebt je kind nét speelgoed gegeven zodat hij/zij even zelf kan spelen. Je bent nog geen 2 tellen weg en… “MAAM” of “PAAP”. Zucht, je dacht net 2 tellen voor jezelf te hebben. Het valt je wel op dat je kind je vaker “even iets wil laten zien” of regelmatig om hulp vraagt. In deze blog lees je wat erachter kan zitten als je kind meer om nabijheid vraagt!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin