Home » Blog » Sensorische Integratie » Dolfijntherapie in Nederland?
Dolfijn geeft vrouw kus op wang terwijl zij in de camera kijkt

Dolfijntherapie in Nederland?

door | 14 mrt, 2023 | Inspiratie, Sensorische Integratie

In deze blog deel ik met je over dolfijntherapie in Nederland! En vind je antwoord op je vragen: voor wie is het, wat zijn de kosten en welke therapievormen zijn er nog meer in Nederland?

Dolfijntherapie
Eerst wil ik kort met je delen wat dolfijntherapie precies is en hoe dit in zijn werk gaat.

Dolfijntherapie is een vorm van Animal Assisted Therapy zoals dat genoemd wordt, een therapie welke ondersteund wordt door de dolfijn (in dit geval). Deze therapie is een speciale vorm van therapie waarbij de dolfijn een enorme bekrachtiger/beloning vormt voor degene die de therapie volgt.

Daarnaast is er naast de “watertijd” of “dolfijntijd” vaak sprake van één of meerdere therapievormen.

Daarbij wordt er meestal gewerkt vanuit een multidisciplinair perspectief, hiermee bedoel ik dat er meerdere disciplines zoals psycholoog, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut etc. betrokken zijn bij de behandeling/therapie van degene die de therapie volgt.

De totale therapie bestaat uit de aanwezigheid van een multitisciplinair team of de toepassing van verschillende therapievormen, de dolfijntherapie zelf en vaak vormt het werken aan de Prikkelverwerking ook een groot gedeelte van de therapie. Als laatste is er ook nog een stukje gezinsbegeleiding.

De Prikkelverwerking is de basis van de ontwikkeling van ieder kind (met én zonder (“label”)), dit betekent de verwerking van informatie vanuit de (8) zintuigen. Kinderen/volwassenen die dolfijntherapie volgen, hebben op dit vlak vaak meerdere kansen liggen (waardoor ze zich anders ontwikkelen).

Op het moment dat er tijdens de therapie hieraan gewerkt wordt, volgt er vaak een ontwikkelingsboost en is het kind/de volwassene (daarna of op dat moment) in staat om veel meer van zichzelf te kunnen laten zien, doordat hij/zij beter kan omgaan met bepaalde prikkels/zintuiginformatie.

Dit is zowel bij kinderen/volwassenen met als zonder “label” het geval.

In de afbeelding hieronder zie je hoe Prikkelverwerking werkt:

Een boom welke het verloop van de ontwikkeling van een kind laat zien, met aan de wortels de prikkelverwerking (de basis van de ontwikkeling van ieder kind) en langs de stam naar boven in de top van de boom de verdere facetten van de ontwikkeling

 

Dolfijntherapie in Nederland

Dan nu antwoord op de vraag: Is er dolfijntherapie in Nederland?

Het antwoord is: Nee, niet meer.

Voor wie was het er?

20 jaar lang is er door een stichting in samenwerking met het Dolfinarium een dolfijntherapieprogramma geweest in het Dolfinarium voor o.a. kinderen met Autisme, Syndroom van Down, evt. in combinatie met spraaktaal-achterstand. Sinds 2017 is dit er niet meer.

Ook kun je bij het Dolfinarium niet zwemmen met de dolfijnen, wél kun je bij ze in het water!

Het Dolfinarium geeft op de website aan dat ze ervoor gekozen hebben om mensen niet met de dolfijnen te laten zwemmen. Over het “dichterbij in het water programma”, vind je hier meer informatie.

Dolfijntherapie in het buitenland

Wél is het mogelijk om dolfijntherapie in het buitenland te volgen, dit kan onder andere in Amerika, op Curaçao en ook in Turkije. Als de reis naar het buitenland voor jouw gezin best een onderneming is, dan kun je kijken naar andere mogelijkheden.

Wist je dat er namelijk ook verschillende andere therapievormen in Nederland zijn welke super effectief zijn?

Andere therapievormen in Nederland

Er zijn verschillende andere therapievormen in Nederland, hieronder deel ik er een aantal met je. Welke therapievorm voor jouw kind passend is, is afhankelijk van de mogelijkheden van jouw kind, jouw wensen en natuurlijk het aanbod van de therapie!

1. De Roode Draak

De Roode Draak in Biddinghuizen is een specialistisch neurologisch behandelcentrum voor kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 20 jaar met uiteenlopende diagnoses en “ziektebeelden”.

Zij bieden verschillende behandelvormen, waaronder de Neuroblend Methode, Reflexintegratietraject, Mollii-suit, CVA-Traject en Innowalk Intensive.

2. Functional Myofeedback Therapy (FMT)

Functional Myofeedback Therapy helpt mensen die basale functies nooit hebben gehad of zijn verloren. Met basale functies wordt onder andere bedoeld wandelen, zitten, staan of fijne motorische vaardigheden (drinken, eten, een instrument bespelen etc.).

Het FMT center in Doorn is van Matthias Krieger, hem heb ik ontmoet bij het Curaçao Dolphin Therapy Center. Hij is een ontzettend enthousiast en gedreven therapeut, met een jarenlange en brede ervaring.

3. Animal Assisted Therapy 

Op verschillende plekken in Nederland wordt Animal Assisted Therapy aangeboden, een vorm van therapie die door dieren ondersteund wordt (net als doflijntherapie).

Een grote stichting welke ook de dolfijntherapie bij het Dolfinarium had opgezet, is Stichting Sam.

Zij bieden dierondersteunende therapie met paarden, honden en virtuele dolfijntherapie aan kinderen met uiteenlopende diagnoses en kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

4.Prikkelverwerkingstherapie

Tijdens Prikkelverwerkingstherapie wordt er gewerkt aan de Prikkelverwerking van je kind. Dit zorgt ervoor dat je kind beter met bepaalde prikkels kan omgaan en hierdoor meer van zichzelf kan gaan laten zien op alle gebieden.

Deze vorm van therapie is zowel geschikt voor kinderen met als zonder “label”, welke zich nét anders ontwikkelen op meerdere gebieden. Wil je meer weten over welke signalen je bij je kind kunt zien als de prikkelverwerking anders verloopt? Kijk dan op deze pagina (scroll iets naar beneden).

Bij kinderen met Autisme verloopt de Prikkelverwerking overigens altijd anders, waardoor zij veel baat hebben bij deze therapie. Ook bij kinderen met (een vermoeden) van TOS, ADHD, ADD en Syndroom van Down komen vaak problemen met de prikkelverwerking voor.

Deze vorm van therapie kun je in twee verschillende vormen volgen:

1. In de vorm van losse behandelingen bij een fysio- of ergotherapeut, deze wordt ook wel SI-therapie genoemd. (Sensorische Integratie betekent Prikkelverwerking.)

Er zijn verschillende soorten opleidingen voor de therapeuten, waardoor het aanbod en de aanpak uiteen loopt.

2. In Trajectvorm

In 2014 heb ik na mijn studies een leer/werkperiode van 4 maanden mogen doen bij het Curaçao Dolphin Therapy Center. Wat een fantastische periode was dit! Hier kwam ik in aanraking met Prikkelverwerking, waar ik nog nooit van gehoord had. Het klikte gelijk en ik wíst dat dit mijn passie was!

Nadat ik terugkwam in Nederland, bleek nog bijna niemand te weten van Prikkelverwerking. Ontzettend zonde, want er liggen zóveel kansen! Met een kleine oefening kun je al een enorm verschil maken in het leven van een kind en daarmee ook het gezin. Dat móesten echt meer mensen weten!

Sindsdien heb ik me gespecialiseerd tot Prikkelverwerkingstherapeut en werk ik nu in een eigen praktijk.

Wat ik zag, was dat ouders na een super inspirerende periode van ook prachtige progressie, terugkwamen in Nederland en dat langzaam het enthousiasme wegebte. Super zonde, want er valt zóveel meer uit je kind te halen dan alleen in deze 2 weken!

Daarom heb ik een tof traject opgezet waarin ik al mijn ervaring gebundeld heb, waardoor we maximale progressie bij je kind kunnen boeken met easy stappen die nog FUN zijn ook!

Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn, je moet alleen weten wat je moet doen! En hoe lekker is het als je dat kunt integreren in het dagelijks leven, zodat je vooruitgang kunt blíjven boeken?

Via de link hieronder lees je meer over dit traject (dat op dit moment wachtlijst-vrij is!):

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Met deze blogs hoop ik je te inspireren!

Gerelateerde artikelen

8 Sensorische Materialen

8 Sensorische Materialen

Sensorische materialen – welk kind wil hier nou niet mee spelen? En het is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van je kind! In deze blog vind je 8 sensorische materialen!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin